Newcastle

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

The River Tyne, Newcastle & Gateshead

Newcastle,
Groot-Brittannië


De C2C fietsroute die we volgden begon eigenlijk direct toen we de Ferry afreden in Tynemouth. Bij zoals de plaatsnaam al aangeeft, de monding van de rivier Tyne. De route volgt dan voor een groot deel de loop van de rivier waarbij je door oude industriegebieden rijdt, maar ook natuurgebied en bijvoorbeeld langs het einde van Hadrian's Wall komt, hoewel we die plek zelf niet hebben kunnen ontdekken. Als je de rivier verder volgt langs de noordelijke oever bereik je al snel Newcastle, waarbij eigenlijk vlak voor de bebouwde kom begint al verwelkomt wordt door de boulevard die als een soort rode loper op de kade is geplaatst.
Aan de overkant van de Tyne ligt Gateshead, met op de Zuidoever imposante gebouwen zoals hier links zichtbaar concerthal "The Sage" waar vele grote artiesten optreden. Buiten beeld is de enorme silo van de oude Baltische meelmolen waar tegenwoordig een kunstgalerie in huist
Beide steden worden met elkaar verbonden door 10 imposante bruggen, waarvan de voorste hier in beeld "The Millenium Bridge"de bijzonderste is, deze voetgangers- en fietsersbrug opent zich als een oog dat sluit om vaarverkeer door te laten.