Liverpool

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Liverpool image

Veelzijdig Liverpool

Liverpool
Groot-Brittannië
Brigs

Veelzijdig Liverpool

Ondanks dat enkele jaren terug Liverpool culturele hoofdstad van Europa is geweest, is het een stad die nog steeds vecht tegen het imago van grauwe, industriële havenstad. Het zal het dan ook vaak moeten afleggen als stedentripkeuze tegen sprookjesachtige steden als Barcelona en Parijs. Aspecten van het verleden zijn ook zeker terug te vinden in het straatbeeld van Liverpool, maar het centrum is echter enorm opgeknapt. In ‘the pool’ komt rauwe historie samen met muziek en kunst; een intrigerende combinatie die absoluut een bezoekje waard is!

Het centrum van Liverpool is niet groot en zeer goed beloopbaar, waardoor je uitgebreid kan winkelen in het nieuwe, deels overdekte winkelcentrum Liverpool ONE, maar ook in de brede, moderne winkelstraten en de juist originele ropewalks met z’n vele boetiekjes, tweedehandswinkeltjes en kunst(zaakjes). Voor de stedentripper is het ideaal dat hotels in het centrum doorgaans zeer goed betaalbaar zijn, wat tevens geldt voor de prijzen van eten en drinken. De vele pubs in het centrum serveren tegenwoordig prima maaltijden voor een leuke prijs en achter de bar weten ze je vaak ook goed te adviseren over heerlijke, lokale bieren – met vaak nog prachtige namen en logo’s ook! En ook de zoetekauw komt aan zijn trekken, voor een echt überbritish tearoom ben je bij Cuthberts’ Bakehouse aan het juiste adres. Heerlijke taarten en koeken van flink formaat, authentiek servies en de high tea wordt hier enorm serieus genomen.

Rondom het moderne centrum liggen de authentiekere delen van de stad. Aan de rivier de Mersey heb je een lange promenade waar je met mooi weer heerlijk kan wandelen, de ferry naar de overkant kan pakken en musea kan bezoeken. Moderne architectuur vloeit daar naadloos over in industriële bouw uit de bloeitijd van de stad. Een goed voorbeeld hiervan is de Albert Dock, waar je geweldige restaurants, winkels en musea hebt in een prachtig opgeknapte werf.

Vanaf de rivier loop je zo de Cavern Quarter in, een waar mekka voor Beatles fans. Want als er iets is waar Liverpool nog bekender door geworden is dan de haven, is het wel deze band. Er is een Beatles museum, er rijdt een (bijna wanstaltige) yellow submarine door de stad, in de Cavern Quarter zijn vele winkels/miniatuurmusea gewijd aan deze vier olijke heren en er is nog dagelijks livemuziek te horen in de Cavern Club; de plek waar het allemaal begon! Daarnaast is er eind augustus het Matthew Street Festival, waarbij de hele stad in het teken staat van (gratis) optredens van kleine nieuwe artiesten en coverbands van onder meer Pink Floyd, U2, Rolling Stones, the Who en natuurlijk ook the Fab Four! Bovendien is het in de stad natuurlijk ook goed mogelijk op beroemde plekken als Penny Lane en Strawberry Fields te bezoeken. Indien je zelf op pad gaat is een goede kaart onontbeerlijk, anders kan je zo uren dwalen door de buitenwijken van de stad en die zijn beduidend minder goed opgeknapt dan het centrum. Uiteraard zijn er ook veel georganiseerde tours die ook de mogelijkheid biezen deze bijzondere plekken te bezoeken.

Als je uitgekeken bent op the Beatles zijn er gelukkig nog voldoende andere activiteiten. Zo beschikt de stad over twee kathedralen die in elk opzicht elkaars tegenpolen zijn en derhalve zeer indrukwekkend en als je nog een dag vrij hebt biedt de goede verbinding met de omgeving nog vele mogelijkheden voor dagtripjes. De stad Chester is bijvoorbeeld makkelijk te bereiken met de trein en je waant je direct in een haast Shakespeare-achtig tafereel. Ook een bezoekje aan het noordelijker gelegen Southport – een badplaats met wat vergane glorie – kan op een mooie zomerdag erg leuk zijn en in Formby heb je twee pubs waar je de meest authentieke pubquizzes kan volgen. Een team hoef je zelf niet te vormen, vaak kan je gewoon bij de locals aanschuiven en meedoen na inleg van een pond voor het goede doel. Daarnaast kan je in de stad zelf ook prima wat originele Scousecultuur opsnuiven door gewoon een avondje te gaan stappen en je te verwonderen over hoe dit fenomeen wordt opgevat door de Liverpudlians. Dat is een stukje cultuur wat voor niet-Engelsen waarschijnlijk nooit te bevatten zal zijn…

Foto's

8c9fd.jpg
8c9fd.jpg
Brigs
a92d1.jpg
a92d1.jpg
Brigs
d7e9e.jpg
d7e9e.jpg
Brigs