Magical Mystery Tour

Hoofdfoto bij reisverhaal 'Magical Mystery Tour'
Was hier op 2008-02-27 Gepost op: 8 reacties.
Beatle muziek hoort bij mijn jeugd. En ik kan er nog steeds van genieten. Een oud-collega van me speelt gitaar in een band die alleen maar Beatlenummers vertolkt en hij vertelde me dat hij in het echte Walhalla voor de fans had mogen spelen: The Cavern Club in Liverpool, waar alles ooit begon. Toen ik in de krokusvakantie 2008 in Manchester was, vond ik dat ik ook maar eens in Liverpool moest gaan kijken. Ik maakte er een nostalgische Beatledag van. Eerst bezocht ik 's morgens, bij de fraaie Albert Docks, het museum "The Beatle Story". Daar liggen allerlei herinneringen, vooral uit de jaren '60 en '70. Terwijl je rond loopt tussen oude foto's, gitaren, platenhoezen en ook leuke prullaria geniet je er meteen van alle evergreens.
Als je de oude filmbeelden terugziet, van vier keurig geklede jongens met half lang haar kun je je haast niet meer voorstellen dat ze in de zestiger jaren voor veel ouderen zo aanstootgevend zijn geweest. Ik heb er tenminste glimlachend naar staan kijken.

Maar toch vond ik dat niet het hoogtepunt van de dag: nee, dat was de Magical Mystery Tour, de busrit door Liverpool langs de plekken waar de roots van de boys te zien zijn: hun eenvoudige geboortehuis, hun woonplek, en ook de plekken die ze bezongen hebben. Want ineens sta je dan zelf bij het hek van de Strawberry Fields en ook bij het straatnaambordje Penny Lane. Strawberry Fields was vroeger een meisjestehuis van het Leger des Heils. Maar dat is gesloopt. Als je nu bij het hek staat zie je dus niet meteen terug waarom de Beatles er een nummer aan wijdden: die meiden!
Een groep jonge Japannertjes ging van deze historische plekken uit hun dak. Blijkbaar waren de Beatles daar in 2008 nog steeds populair.

In de bus klonken onderweg alle hits die ze wereldwijd zo beroemd hebben gemaakt. Ook hoorden we er het tragische verhaal over de moeder van John Lennon, die bij het oversteken naar de bushalte werd doodgereden. Ze kon zelf niet goed voor John zorgen en daarom woonde hij als kind bij zijn tante Mimi. Moeder kwam wel regelmatig op bezoek. Ook op de dag met de fatale afloop. Wrange details zijn dat John juist die dag niet thuis was.....en dat de veroorzaker van deze ellende een beschonken politieagent was.

Bij de Rooms-Katholieke kathedraal wordt een leuker verhaal verteld. In de klokkentoren hangen vier grote luiklokken. Een groep mensen kwam met een origineel voorstel bij de bisschop: "Laten we de klokken vernoemen: John, Paul. George en Ringo. Leuk idee, maar de bisschop was tegen, met een bizarre onderbouwing: "Dat kan niet, want er bestaat geen Saint-Ringo."

De Magical Mystery Tour eindigt in Mathew Street bij de Cavern Pub en de Cavern Club waar ze ooit ontdekt zijn.
Ik kan echt reclame maken voor deze busrit. Je krijgt een ontzettend leuk beeld van de Beatle-geschiedenis en je ziet tegelijkertijd nog veel meer van de stad. Dus ook niet-Beatle fans kunnen mee!
Kaarten zijn o.a. verkrijgbaar bij de toeristeninformatiedienst in de Albert Docks, vlak bij het museum van The Beatle Story.

Foto's bij dit blog

Voorvertoning Strawberry Fields forever!

Strawberry Fields forever!

Voorvertoning Penny Lane en Japanse fans.

Penny Lane en Japanse fans.

Voorvertoning Beatle Museum in de Albert Docks

Beatle Museum in de Albert Docks

Strawberry Fields forever!

Strawberry Fields forever!

Penny Lane en Japanse fans.

Penny Lane en Japanse fans.

Beatle Museum in de Albert Docks

Beatle Museum in de Albert Docks

Wil jij graag je reisfotografie naar een hoger niveau tillen? Bestel hier de Columbus Travel Reisfotografiespecial voor maar € 7,50
Wil jij graag je reisfotografie naar een hoger niveau tillen? Bestel hier de Columbus Travel Reisfotografiespecial voor maar € 7,50
 

8 reactie(s) bij "Magical Mystery Tour"

 • profile image comment

  dit lijkt me super leuk om te doen! 5* ;-)

  Door jeannette • geplaatst op 2010-03-28 17:12:10
 • profile image comment

  Erg interessant verhaal met veel informatie, dingen die ik nog niet wist! Lijkt me erg leuk om te doen zo'n tourtje!

  Door Lione Kolsteren • geplaatst op 2010-03-07 21:42:31
 • profile image comment

  Voor mij een stukje 'opvoedkunde', maar wel erg interessant.

  Door dereizigers • geplaatst op 2010-03-07 20:38:47
 • profile image comment

  met veel plezier gelezen en goede tips!!

  Door Jelle51 • geplaatst op 2010-03-07 12:54:45
 • profile image comment

  Leuk dit verhaal,Frans mooie info over The Beatlles.

  Door schenkel • geplaatst op 2010-03-07 12:33:13
 • profile image comment

  Wat leuk om te lezen. Vele informatie over de Beatles waarover ik nog niet eerder had gehoord of gelezen. Wat heeft John Lennon trieste jeugdervaringen moeten meemaken. Geloof het of niet, maar ik heb het afgelopen vrijdagavond nog met een collega over gehad om een keer Liverpool te bezoeken, op zoek naar de geschiedenis van de Beatles. Ik had in dat gesprek ook Manchester aangeprezen vanwege de voetbalstadions en de vele muziekgelegenheden.

  Door leonvanmaenen • geplaatst op 2010-03-07 12:22:40
 • profile image comment

  Leuk verhaal, Frans. Grappig dat die Japanners zo uit hun dak gingen....

  Door pkoelewijn • geplaatst op 2010-03-07 12:04:07
 • profile image comment

  Leuk verhaal met veel tips erin! Ondanks dat toch nog maar even vanochtend een echte onvervalste Stones plaat afgespeeld .... ;-)

  Door Bowral • geplaatst op 2010-03-07 11:07:25

Laat een reactie achter

log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.