Engeland

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Badstenen

Engeland,
Groot-Brittannië


Bath is een stad in het Engelse graafschap Somerset, nabij mijn geboorteplaats Bristol (één van mijn 3 favoriete steden!). De stad, gelegen aan de rivier de Avon, heeft ongeveer 80.000 inwoners en is na Londen de drukst bezochte toeristenplaats in Engeland.

Al in de tijd van de Romeinen werd Bath druk bezocht vanwege de geneeskrachtige warme bronnen. Een tempel en thermen zijn deels bewaard gebleven. In de 18e eeuw werd Bath een moderne badplaats, goed bezocht door het rijkere deel van de bevolking. Hieraan is de naam van Beau Nash, de dandy, verbonden.

De stad is gebouwd in een natuurlijk soort amfitheater, omgeven door heuvels. Veel gebouwen zijn opgetrokken uit een wittige lokale steensoort, de zogeheten 'Bath stone'. De elegante 18e-eeuwse bouwstijl domineert.
Bath Stone is een kalksteen bestaande uit korrelige fragmenten van calciumcarbonaat. Oorspronkelijk verkregen uit de Combe Down en Bathampton Down mijnen. Haar warme, honingachtige kleur geeft de (Werelderfgoedstad) Bath haar kenmerkende uitstraling.
Bath Stone is uitgebreid gebruikt als een bouwmateriaal in heel Zuid-Engeland voor kerken, huizen en openbare gebouwen, zoals treinstations.

Sommige van de steengroeven waaruit voor de Bath Stone steen zijn nog steeds in gebruik, maar de meeste worden voor andere doeleinden gebruikt. (bron: Wikipedia)