De leukste Europese steden en waar ze in uitblinken image
Henk_en_Nel

De leukste Europese steden en waar ze in uitblinken

Aan leuke citytripbestemmingen geen gebrek in Europa. Daarom deed reisplatform Omio onderzoek naar de sterkste punten per stad. Zo blinkt Berlijn uit in nachtleven en scoor je in Kiev de goedkoopste accommodatie. Benieuwd naar de overige resultaten? Lees snel verder!

 

De beste stedentrips van Europa, volgens Omio (Foto: Omio)

 

1. Eten en drinken: Barcelona

 

In de categorie eten en drinken komt Barcelona als grote winnaar uit de bus, vlak boven runner-up Madrid. De reden voor deze Spaanse overheersing? Simpel, de authentieke keuken, heerlijke gerechtjes en sfeervolle restaurantjes. Kortom, de ingebakken Spaanse eetcultuur. Als je in Barcelona of Madrid een biertje bestelt in de kroeg, is de kans zelfs groot dat je er een gratis plankje tapas bij krijgt. Ter vergelijking: Amsterdam eindigde in deze categorie op plek 20. 

 

Columbus-tip: De hartige maaltijden en tapas van het oergezellige Cas Recasens zijn zo lekker dat locals er voor in de rij staan. Overdag wordt er voornamelijk afgehaald, maar ’s avonds gaat iedereen uitgebreid tafelen. Benieuwd naar meer hotspots? Lees onze reportage over Barcelona in editie 47. 

 



Barcelona is Europa's leukste stedentrip, volgens Omio (Foto: Reisreporter pixelfun)

 

2. Nachtleven: Berlijn

 

Nachtbrakers opgelet... De beste stad om al dansend de nacht in door te brengen is Berlijn. De Duitse hoofdstad scoorde zelfs een perfecte score. Dit hoge cijfer is het directe resultaat van de vele uitgaansgelegenheden, gunstige bierprijzen en flexibele openingstijden. Sommige dansclubs blijven non-stop open in het weekend. Uitgaan totdat je er bij neevalt dus! Amsterdam eindigde van de Nederlandse steden op de hoogste positie met plek 49. 

 

Columbus-tip: De Weserstraße is de perfecte plek voor een avondje (of nachtje) bar- en clubhoppen. Aan keuze geen gebrek, maar loop in ieder geval binnen bij Ä, waar je wekelijks akoestische live-optredens kunt bijwonen. Meer weten over Berlijn? Je leest het in editie 39.

 

3. Dagactiviteiten: Londen

 

De onbetwiste nummer één in de categorie dagactiviteiten is de Britse hoofdstad Londen. Deze stad biedt de toerist de meeste dagactiviteiten, -attracties, -tours en shopmogelijkheden. Bovendien zijn een aantal musea gratis te bezoeken. Amsterdam valt met een elfde plaats nét buiten de top 10.

 

Columbus-tip: Een bezoek aan de hippe wijk The Borough is niet compleet zonder een paar uurtjes rond te slenteren over de oudste en meest geliefde voedselmarkt van Londen: The Borough Market. Van donderdag tot en met zaterdag kun je op de markt terecht voor een enorm uitgebreid aanbod aan Britse en internationale verse groentes, fruit, vis, kaas, brood, kruiden en nog veel meer. Wat dacht je bijvoorbeeld van zebra-, struisvogel- of krokodillenvlees? Mijd de drukke zaterdagmiddag. Lees meer over deze hippe wijk in editie 42.

 



Het is vooral 's zomers goed toeven in een van de vele Berlijnse parken (Foto: Reisreporter jacomien)

 

4. Accommodatie: Kiev

 

Vind jij goedkoop overnachten belangrijk? Dan moet je naar de Oekraïense hoofdstad Kiev! Niet alleen de prijs maar ook de beschikbaarheid van accommodaties is hier het beste. Kiev moet zijn eerste plaats in deze categorie echter delen met Zagreb, Boedapest en Siena. De eerste Nederlandse stad in de ranglijst is Utrecht op plaats 58.

 

Columbus-tip: In het voormalige Sovjethotel St. Petersburg betaal je voor een kamer tussen de € 20 en € 40. Heel veel luxe hoef je niet te verwachten van dit 2-sterrenhotel, maar goedkoop is het wel!

 

5. Vervoer: Boekarest

 

Goedkoop openbaar reizen doe je in Boekarest. In de categorie openbaar vervoer kwam deze Roemeense hoofdstad het beste uit de bus. Er werd gekeken naar de prijs van een enkeltje met het openbaar vervoer en wat een enkele rit met de taxi gemiddeld kost. In Boekarest betaal je voor het OV ongeveer € 0,55 (!) per kilometer. Utrecht, de eerste Nederlandse stad, staat op plek 56. 

 

Columbus-tip: Tickets voor het openbaar vervoer kun je kopen bij kiosken op straat. Let op de woorden bilete en casă de bilete. Aan boord van de tram of bus moet je dan je ticket afstempelen. Tickets voor de metro zijn te koop op de stations.

 

Benieuwd naar de criteria voor de lijst? Klik hier.