Samos

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Moni Megalis Panagias

Samos,
Griekenland


Na zoveel jaren Samos, hebben we een aantal vaste adresjes waar we iedere keer weerkomen. Eén daarvan is Taverne Panorama bij Koumaradei. Koumaradei is een bergdopje op het eiland Samos, 13 kilometer ten westen van Pythagorion. Het ligt op ongeveer 300 meter hoogte, op de hellingen van een fraai begroeide berg ten zuiden van het Karvounis-gebergte. Koumaradei is in het verleden een zeer rijk dorp geweest, dat zie je aan de vele mooie herenhuizen die hier staan. Sommige hiervan zijn helaas vervallen. Waarschijnlijk is de naam afgeleid uit het woord 'koumariá' dat aardbeiboom (arbutus unedo) betekent.
In het dorp zijn enkele zeer mooie kerken te bewonderen. De inwoners zijn vooral landbouwers. Boven op de hellingen van de berg loopt de provinciale weg en hier zijn enkele ambachten gevestigd en souvenirwinkeltjes. Je kunt hier bijvoorbeeld handgemaakte keramische kopjes of andere voorwerpen kopen of tafelkleden. Er zijn enkele taverna's waaronder de taverna 'Panorama'. Vanaf het terras van de taverna heb je een uitstekend uitzicht over de Tigani-baai en in de verte kun je de badplaatsen Ireon en Pythagorion en de landingsbaan van het vliegveld zien liggen.
Halverwege de weg naar Myloi, ten zuiden van Koumaradei, ligt het klooster Moni Megalis Panagias. Dit klooster is in de middeleeuwen in het jaar 1593 gebouwd.
Linksboven op de foto nog net de (niet al te lange) landingsbaan van Samos.