Griekenland

Reisgids

Reistips

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Kastelorizo/Meis, Grieks mini-eilandje

Griekenland


Vanuit het Turkse Kas kun je in een half uurtje overvaren naar het Griekse eilandje Kastelorizo (in het Turks: Meis). Een klein (9.2 km2) en lieflijk eilandje waar je wel een dagje kunt vertoeven. Je komt aan in een haventje met wat restaurantjes. Op het eiland wat kerkjes, een kasteel, typisch Griekse huizen. Het is een rotsachtig eiland en met een grote stenen trap kun je naar boven klimmen voor een prachtig uitzicht over zee en het eiland.

Maar.........eer je er bent......Het was voor ons nogal een onderneming. Er gaat dagelijks een veerboot, maar die ging voor onze neus weg. Net te laat dus. Maar een vriendelijke visser wilde ons wel met zijn boot brengen. Over de prijs onderhandeld en paspoorten inleveren.

Paspoorten inleveren????? Je gaat natuurlijk naar Grieks grondgebied dus moet er een stempel in. Visser springt op brommertje om vervolgens een hele tijd weg te blijven. Hmmm....is dat nog te vertrouwen? Ja dus want daar kwam hij weer aan. Op de boot. Nu was de zee vrij wild dus we hebben behoorlijk veel moeite moeten doen om ons vast te kunnen houden. Dit zorgde al liggend op wat kussens op het voordek voor hilarische taferelen en met de slappe lach is het moeilijk vasthouden. Een half uur heeft nog nooit zo lang geduurd. Bijgekomen van het lachen een rondje eiland gewandeld. We waren in het voorjaar dus was het nog behoorlijk rustig. Leuke doorkijkjes, echt anders dan het Turkse waar we vandaan kwamen en een rust......heerlijk. Naar boven gewandeld voor het uitzicht en een lekkere Griekse yoghurt met honing gegeten op het terras.

Je zit zo in een andere wereld voor 1 dag. Echt de moeite waard. In de zomer zal het vermoedelijk drukker zijn en het eiland wordt ook gebruikt voor de zgn. "visumtoeristen". Maar toch....ik ben verder nog nooit in Griekenland geweest en heb deze dag toch cultuur kunnen proeven.

Maar als tip: zorg dat je echt op tijd in Kas bent. Ook als je met de veerboot gaat moet je je paspoort even inleveren en dat kost nog wel eens wat tijd. Ook bij terugkomst in Kas moet er weer in stempel in omdat je dan weer in Turkije aankomt.....

Er zijn mooie foto's te maken en bij rustige zee is de overtocht ook om van te genieten met een prachtige helderblauwe zee en enerzijds Turkije en anderzijds Griekenland.

Veel plezier!