Versailles

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

De droom van een koning

Versailles,
Frankrijk


Een bijzondere foto omdat dit paleis een bijzondere plaats heeft in mijn leven, en ook omdat het mijn 100e foto is op Columbus!

Lodewijk XIV, ook bekend als de zonnekoning, woonde in het Louvre maar wilde een mooier, een groter, een luxueuzer paleis. In Versailles stond een oud jachtslot van zijn voorouders en hij gaf de architect de opdracht om rondom dat oude slot een paleis te bouwen, zonder echter het slot af te breken. De tuinontwerper Le Nôtre kreeg de opdrachten om het park aan te leggen.

Het paleis moest de macht en de rijkdom van Frankrijk in deze Gouden Eeuw uitstralen. In maar liefst 20 landen probeerde men een deel van het paleis na te bouwen, en met name de Spiegelzaal maakte veel indruk. Deze was zo ontworpen dat je vanuit iedere plek in de zaal en in welke houding je ook aannam, je via de spiegels het park kon zien. Nog steeds is deze zaal een publiekstrekker. Daarachter liggen de slaapvertrekken, met ook het bed waarin Lodewijk XIV aan het begin van de 18e eeuw overleed.

Dit paleis is bijzonder voor mij omdat zich hier het begin afspeelt van mijn laatste roman 'Het Koningszwaard'. Hier wordt in mijn boek de Franse troonopvolger geboren aan het eind van de 17e eeuw. Ik ben er dus heel wat keren geweest en heb ook de kans gekregen om eens achter de schermen te kijken: hoe leefden de Franse monarchen nu echt? Hoe zat het met keukens, toiletten en baden bijvoorbeeld?

Het paleis is een bezoek van meerdere dagen waard. Binnenin, in een van de oude vertrekken, kun je ook à la carte eten. Dat restaurant is niet groot maar daarom weer wel exclusief: eten als een vorst.