Noord Frankrijk

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Baai van de Somme, een gebied waar je van alles kunt beleven!

Noord Frankrijk,
Frankrijk


In Picardië in het gebied van de baai van de Somme ligt het natuurgebied de Marquenterre. Je kunt hier komen via Le Crotoy waar de route naar het zeer waterrijke gebied staat aangegeven. Het is erg leuk om deze route op de fiets te doen zodat je het landschap goed in je kunt opnemen. Aanduiding naar het gebied vind je in de vorm van een vogel op de richtingsborden. De Marquenterre ( mareskienterre = "de zee die het land binnenkomt") is een beschermd natuurgebied waar je bijzondere planten en vogels kunt waarnemen. Toen ik er was hadden de ooievaars en lepelaars jonkies, er bloeiden schitterende orchideeën en het was er heerlijk rustig omdat hier vooral mensen komen die interesse hebben in planten en vogels. Trek stevige wandelschoenen aan, het gebied kan drassig en hobbelig zijn. Probeer ook het toilet op de route dit is een beleving op zich: vijf keer op het pedaal trappen om je bijdrage aan de natuur te leveren!

Er zijn drie routes uitgezet: een educatieve route, een 'kenningsmakings' route en de grote route die ongeveer 4 uur duurt. Het gebied is ook goed toegankelijk voor rolstoelgebruikers en jonge ouders met hun kids in de kinderwagen. Denk je aan een dag niet genoeg te hebben om dit fraaie natuurgebied te bekijken dan kun je een verblijf boeken. In het park lopen veel vrijwilligers rond die je van informatie kunnen voorzien wanneer je geen rondleiding volgt maar zelfstandig het [url="http://www.parcdumarquenterre.com" target="_blank"]park [/url] bezoekt.

Neem ook de tijd om Le Crotoy te bezoeken. Dit plaatsje ligt aan de baai van de Somme met uitzicht op St.-Valéry-sur-Some. In Le Crotoy is een VVV waar je veel informatie over de [url="http://www.baiedesomme.fr" target="_blank"]streek[/url] kunt vinden. Vanuit Le Crotoy rijdt een stoomtrein naar Cayeux-sur-Mer zodat je het landschap van kwelders, duinen en slikken vanuit de trein kunt bekijken!

Vergeet ook niet om mosselen te eten. In de streek eet men mosselen du Bouchot, moselen die in trossen aan palen in zee groeien. De mannen die de mosselen plukken worden boucheleurs genoemd. Wij zagen ze iedere dag met hun tractoren het strand op gaan om de manden op de aanhanger te vullen met deze kleine maar heerlijke mosselen.

Veel plezier in dit fraaie gebied!