Lille

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Krijg nou tiet'n

Lille,
Frankrijk


Om een lang verhaal kort te maken: België was ooit Oostenrijk. Pun(k)t.

Ok… komma, een soort van dan. Om precies te zijn: de Oostenrijkse Nederlanden (1715-1795). In die tijd is de stad Lille achtereenvolgens in Vlaamse, Franse, Nederlandse en weer in Franse handen gekomen. En dat is het nu nog steeds, Frans. Hoewel het met z'n agglomeratie erbij (Tourcoing, Roubaix, Mouscron/Moeskroen, Kortrijk) eigenlijk bovenop de Belgisch/Franse grens ligt.

Toen Frankrijk in 1792 de oorlog aan Oostenrijk verklaarde, lag Lille ineens letterlijk in de frontlinie. En dus in de vuurlinie. En dat is tegenwoordig nog steeds te zien aan de in diverse gevels nog aanwezige kanonskogels. Die hebben ze gewoon laten zitten! Een besluit uit decoratief, constructief en/of historisch besef?

In deze gevel, onderdeel uitmakend van een prachtige rij woningen genaamd 'Rang du Beauregard' aan de Rue des Trois Couronnes (3 kronen), midden in het oude stadscentrum, heeft iemand zo'n kanonskogel een wat ludieker uiterlijk meegegeven...

'Nen tiet… (un téton)!

Was dit van oudsher een huis van plezier? Een geboortehuis? Een melkfabriek? Of huist er een cosmetisch chirurg? Een fopsjop?

Wie weet… (o;