Bourgondie

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Troyes oude stad, moderne outlet stores

Bourgondie,
Frankrijk


Op 6 uur rijden van Utrecht ligt Troyes, in de Champagne-Ardennen. Aan de Seine. Een stad vol verrassingen wat mij betreft. Het middeleeuwse stadscentrum is een wirwar van heel smalle straatjes,
een grote diversiteit aan kerken, meerdere musea die de moeite waard zijn, de schots en scheef staand en fraai versierde vakwerkhuizen. Ik heb genoten van de rondwandeling door deze oude stad, van 't gezellige terras en de heerlijke lunch.

Wat leuk is is dat Troyes haar textieltraditie eer bleef aandoen nadat het in de middeleeuwen al het centrum was van de jaarmarkten waar katoen, wol en linnen de belangrijke handelswaar was. De stad is vandaag de dag namelijk uniek in Europa voor het aantal outlet winkels (meer dan 250!) met zo ongeveer alle grote merken op het gebied van (sport)kleding, luxe artikelen, accessoires en juwelen tegen zeer gereduceerde prijzen. Van Versace tot Lafuma, het is er allemaal! Het trekt jaarlijks miljoenen shoppers.
De meeste outletstores vind je in de drie grote fabriekswinkelcentra. Twee in het noorden, bij Pont Sainte Marie. Daar vind je Marques City en McArthur Glen. Aan de zuidkant van Troyes ligt Marques Avenue, de oudste en grootste concentratie fabriekswinkels. Goede momenten om te gaan zijn januari (winteruitverkoop) en juli (zomeruitverkoop).