Frankrijk Artikelen & Blogs

Interview

Wilfred de Bruijn: ‘De reis ernaartoe is al een feest op zich!’

Gepubliceerd: 24 jan 2017

Wilfred de Bruijn, die sinds 2003 in Parijs woont, maakte vorig jaar de documentairereeks Op zoek naar Frankrijk, waarbij hij Franse clichés onder de loep hield. Op 1 mei wordt zijn volgende documentaire, over de Franse presidentsverkiezingen, uitgezonden door de VPRO. Vraagje: wat zijn jouw beste Frankrijktips?

Columbus Travel
Columbus Travel


De Nederlandse Parijzenaar Wilfred de Bruijn deelt zijn beste tips (Foto: Olivier Couderc)

Simpele vraag: wat is je beste Frankrijktip?

‘Pak de trein! Veel Nederlanders komen met de auto naar Frankrijk, maar met de TGV rijd je door de prachtigste landschappen. Een van de mooiste trajecten vind ik Parijs-Straatsburg. Vooral ’s ochtends, als het nog mistig is en de zon doorbreekt. Je dendert dan door het noorden van Frankrijk en het zuiden van de Champagne en kijkt uit over okergele wijngaarden. Binnen twee uurtjes zit je al in Straatsburg. Ik ga er weleens heen om te werken. Maar de reis ernaartoe is dus al een feest. Een ander mooi traject is naar de Alpen. Vanaf Parijs rijden de TGV’s tot diep in de bergen, langs Lac d’Annecy en tussen de falaises (hoge rotsen). Werkelijk waar een schitterend gezicht! De treinen gaan steeds langzamer rijden en steeds dieper de dalen in, waardoor je op je gemak van het uitzicht kunt genieten.’


Rosa Bonheur in Parijs (Foto: Evan Bench)

En voor Parijs?

‘Ga eens naar het park Buttes Chaumont, in het oosten van Parijs. Dat is het grootste park van de stad en is aangelegd door Napoleon de Derde. Het doet een beetje Engels aan. Dus verwacht geen rechte lijnen en lage heggen. Dat was ook niet mogelijk, want het park is gelegen op een heuvel. Als het een beetje lekker weer is komt de hele buurt hier picknicken. Of eten in de leukste restaurantjes van dit deel van Parijs. Een andere absolute aanrader is Rosa Bonheur, een soort Duitse biergarten. De naam is afkomstig van een 19e-eeuwse Franse schilderes, een heel stoer mens. Ze werd vooral bekend vanwege haar dierenschilderijen. En hoewel deze klassiek waren had ze zelf een vrij extreme persoonlijkheid. Zo had ze altijd een paspoortje bij zich waarin stond dat ze het recht had om buiten te zijn en mannenkleren te dragen; dat wil zeggen, een broek in plaats van een jurk. Destijds was dat verboden. Het café zelf is pas een paar jaar open. Dus ik betwijfel of Rosa hier ooit is binnengestapt. Het is een soort van eigenzinnige biergarten, met lange tafels onder de bomen waar allerlei verschillende mensen op afkomen. Absoluut één van mijn favorieten in de Franse hoofdstad!’

Meer lezen over de reiservaringen en -tips van Wilfred? Lees het in onze gloednieuwe Reisbucketlist 2017 die nú in de winkel ligt. Hierin laten we 50 reislustige BN’ers aan het woord. 

deel dit artikel met je vrienden:
Meer Frankrijk artikelen
Reisnieuws
Is dit de langste zwarte skipiste ter wereld?

22 mrt 2017, Dit is waarschijnlijk de droom van iedere skiër en snowboarder: anderhalf uur onafgebroken afdalen door ruige natuur. Weet echter waar je aan begint, want uitrusten is er niet bij.

0
Reisnieuws
Dit gebeurt met de muntjes in fonteinen. Wij zijn verrast!

20 mrt 2017, De Trevi-fontein in Rome ligt er vol mee: geld. Maar waar blijven al die muntjes? Wij zochten het uit en zoomden in op de bestgevulde fonteinen.

1
Reisnieuws
Het meest bezochte land ter wereld? Drie keer raden...

11 mrt 2017, Hoewel het toeristenaantal in 2016 daalde van 85 naar 82,5 miljoen ten opzichte van het jaar daarvoor mag dit land zich nog steeds het meest bezochte land ter wereld noemen.

0

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.