Reizen lastig voor dikkerds image
Thierry

Reizen lastig voor dikkerds

Dikke mensen hebben het zwaar op reis. Zo mogen dikke mensen niet emigreren naar sportieve landen als Nieuw-Zeeland en worden ze vaak gedwongen voor twee vliegstoelen te betalen.

Nieuw-Zeeland en Australië laten mensen met overgewicht niet binnen als immigrant. Te dikke mensen zouden volgens de overheden een te groot beroep doen op de gezondheidszorg en zijn daarom niet welkom. Ook luchtvaartmaatschappijen voeren een speciaal beleid als het op overgewicht aankomt. Zo heeft de Fransman en scriptschrijver Jean-Jacques Jaufret een rechtzaak van Air France gewonnen nadat de bemanning zijn taille opmat en hem voor twee passagiersstoelen wilde laten betalen. Jaufret voelde zich diep beledigd en spande een rechtzaak aan, die hij met vlag en wimpel won. De maatschappij moet hem een schadevergoeding van achtduizend euro betalen, plus de kosten voor het tweede vliegticket.

Er zijn ook lichtpuntjes voor mensen met overgewicht. In 2003 werd Freedom Paradise geopend: een resort in Mexico speciaal voor dikke mensen. Stoelen zijn er extra breed en hebben geen armleuningen, de zwembaden hebben geen kleine trapjes en het personeel is getraind de mensen in de ogen te kijken in plaats van naar hun afmetingen te staren. BBW Travel (Big Beautiful Women) speelt ook in op het probleem van dikke mensen die op reis willen. De reisorganisatie adviseert bijvoorbeeld hoe je kunt voorkomen dat je voor twee stoelen moet betalen. Vind jij het eerlijk om mensen met overgewicht op reis anders te behandelen? Geef je mening onderaan!