Lapland

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Lapland image

Rendier story

Lapland
Finland
Schenkel

Rendier story

Het gebied boven de poolcirkel van Noorwegen en Finland ook wel Lapland genoemd word van oudsher bevolkt door de Samen .Een volk wat leeft van rendieren,visserij en de jacht.
De rendieren lopen er vrij rond door bos ,en noordelijk over de heuvel-en toendra gebieden.Iedere Samen familie heeft zijn eigen rendieren die ze merken , door volgens een bepaald patroon wat van familie tot familie verschilt.Er worden stukjes uit het linker of rechter oor in de vorm van V of U geknipt.

Een keer in het jaar,in de zomer na de langste dag worden de rendieren bij elkaar gedreven.Vroeger waren ze daar weken mee bezig,nu word er met helicopters gezocht naar de grote concentraties,die daar na met quad,s bij een worden gedreven in een met hekken afgezet gebied.
Daarna worden de kalfjes van de groep gescheiden,men doet ze een halsband met een nummer om.En laat het kalfje dan weer tussen de groep.Het kalfje dat zonder moeite zijn moeder weer snel terug vind in deze groep.Zo kan men aan de oormerken van de moeder bepalen aan wie het kalfje toe behoord.
Het kalfje krijgt dan hetzelfde oormerk als zijn moeder.

De meeste éénjarige bokken en oudere dieren worden uit de groep gehaald.En in het najaar wanneer de dieren goed in hun vacht zitten en vet zijn worden ze geslacht.
Het vlees word in gevroren voor consumptie.
De vachten worden verhandeld.
En de geweien worden verwerkt tot gebruiksartikelen en souveniers.


Dit alles zijn wij te weten gekomen in Salla Nationaal Park waar wij een bezoek brachten aan een rendierfarm en uitleg kregen van een Samen!

Foto's

b7e41.jpg
b7e41.jpg
Schenkel
3a961.jpg
3a961.jpg
Schenkel