Fins lapland image
Lkoedam

Fins lapland

Denk je aan uitgestrekte jungle, dan denk je aan tropisch regenwoud. Op vier uur vliegen vind je in Lapland de winterse variant. Een uitgestrekte, verlaten wildernis met rendieren en een incidentele lynx of beer. Oneindige, maagdelijke sneeuw zonder voetstappen. Ons werd in Lapland zoveel duidelijk: winterse jungle bestaat nog in Europa.







Winterse jungle



‘Al meer dan drie maanden jagen we op de lynx, maar hij is onvindbaar. Hij begluurt ons van achter de bomen als we met onze sneeuwscooters door het bos gaan. Hij is zo veel slimmer dan wij.’ Rendierboer Juhe Virkkunen kijkt niet erg blij als hij al converserend zijn speciale o -piste sneeuwscooter prepareert om voor de zoveelste keer het woud in te gaan. Hij verliest elke week rendieren. De lynx doodt een rendier, bewaart vervolgens zijn enorme buit grotendeels voor de volgende dagen, om er de volgende ochtend

achter te komen dat hij zijn tanden in een be vroren stuk rendiervlees moet zetten. Voor zijn kaken een ondoenlijke zaak. De lynx gaat vervolgens op zoek naar een nieuw gemakkelijk rendierslachtoffer. De rendieren van Lapland zijn namelijk niet wild, maar halftamme exemplaren die in de buurt van de boerderij los rondlopen in het woud. Als er te weinig eten is in de natuur, zoeken ze de mensen op.



De 55-jarige rendierboer Juhe laat het er niet bij zitten. Hij heeft de schietvergunning uit Helsinki in z’n binnenzak (het duurde wel drie maanden voordat die binnen kwam) en gaat het nog een keer proberen. Dat deze man 55 jaar is, zou je overigens niet zeggen. Je zou ‘m eerder 35 of 40 winters geven. Zou het de buitenlucht en het harde werken zijn, dat de Finnen jong houdt? Of is het Juhe’s winterse wakduik, iedere dag in het meer voor zijn boerderij? Hij noemt het ijszwemmen-zonder-sauna en heeft het geleerd van zijn vrouw. Zijn vrouw is overleden, dus hij past nu in zijn eentje op het boerenbedrijf en op het stuk land van zeven vierkante kilometer. Hij hoopt dat een van zijn zonen zijn zaken over wil nemen. Stiekem is hij wel een beetje jaloers op zijn oudste, die speelt in Finlands meest beroemde klassieke rockband, de Leningrad Cowboys. En zo gaat Juhe door, hij praat ons de oren van het hoofd. Voor de foto vertoont hij zijn kunstjes op de scooter, scherpe bochten maken in de sneeuw en racen over het meer. Midden op het meer stoppen we en ziet hij pootafdrukken. ‘Kijk, vossensporen. Vers. Die is hier nog geen uurtje geleden langsgekomen.’ Hij legt zijn geweer aan over de scooter en kijkt door het vizier. ‘Shoot the reindeer’, moedig ik Juhe aan in mijn enthousiasme, om hem goed op de foto te kunnen zetten. Wat ik eigenlijk bedoelde was ‘Shoot the Lynx’! Gelukkig kan hij er als rendiereigenaar hard om lachen. Het klinkt extra luid die lach, met om ons heen niets dan sneeuw, waar rendieren, beren en ander wild vrij rondstruinen. Dan houdt Juhe eventjes zijn mond. De oorverdovende stilte en de pracht van het Finse Woud overvallen me compleet. Het is me nu helemaal duidelijk dat we in Europa ook jungle hebben. Compleet anders dan de tropische variant, maar het doet er niet voor onder.

 



Klik om te kijken of de papieren editie of de digitale editie nog beschikbaar is.