's Werelds meest en minst corrupte landen. 4 reisregels image
Paulo

's Werelds meest en minst corrupte landen. 4 reisregels

Waar loop je als reiziger het meeste risico om een corrupte politieman tegen het lijf te lopen? Of het risico om afgeperst te worden? En waar komen dit soort praktijken juist het minst voor? Dit zijn volgens de index van anti-corruptie-agentschap Transparency International de meest en minst corrupte landen...



Scroll naar beneden of gebruik de zoek-functie! (Credit: www.transparency.org)



Criteria



Hoe wordt zo'n lijst samengesteld, vraag je je misschien af. Voor het opstellen van de index gebruikte Transparency International analyses van onderzoekers en deskundigen. Het totaal aantal punten dat een land kon scoren was honderd. Lang niet alle landen scoorden echter zo hoog als Nederland (83). Laag scorende landen op de lijst, zijn landen waar het rechtssysteem en de politie slecht functioneren. Het corruptste land is Somalië, op de voet gevolgd door Zuid-Soedan en Noord-Korea. Hier krijgt de bevolking regelmatig te maken met omkopingspraktijken en machtsmisbruik. Ze hebben enkel toegang tot basisvoorzieningen, omdat de overheid het geld dat voor deze zaken bestemd niet inzet voor verbetering. De overheid reageert hier onverschillig op en doet geen enkele poging om de situatie te verbeteren.



Absolute winnaars in de lijst zijn Denemarken en Nieuw-Zeeland, beide met een score van 90. Heel Scandinavië is overigens met vlag en wimpel geslaagd voor de test. Het Noord-Europese schiereiland is met vier landen in de top zes vertegenwoordigd. Nederland staat op een keurige achtste plek. 



Opvallend



Maar liefst tweederde van alle landen op aarde scoort onder de vijftig punten. In zijn totaliteit is de wereld er dan ook corrupter op geworden ten opzichte van vorig jaar. Er zijn immers meer landen waar de situatie is verslechterd dan verbeterd. Was er dan alleen maar slecht nieuws? Nee hoor. Neem de Amerika's, die door de onthullingen rondom Panama Papers en de schikking rondom het Braziliaanse bouwbedrijf Odebrecht 'minder' (met een korrel zout) corrupt werden.



Reisregels



Dat landen laag scoren wil nog niet zeggen dat je ze hoe dan ook moet vermijden. Belangrijker is om te kijken naar het reisadvies voor het betreffende land. Denk in deze landen wel altijd goed na over wat je doet om uit de problemen te blijven: houd je aan de regels van het land, beledig geen ambtenaren, gedraag je respectvol op religieuze plekken en neem altijd een taxi met meter om de corruptie door taxichauffeurs te minimaliseren. Veel van de landen die laag scoren in de lijst zijn onder toeristen zeer geliefd. Neem Vietnam (33).