Rijnland-Palts

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Schorpioenvlieg

Rijnland-Palts,
Duitsland


Vlak buiten Idar-Oberstein vind je de historische Weihenschleife, een met waterkracht aangedreven slijpmolen, waar sinds de 15e eeuw de in de buurt gevonden edelstenen werden geslepen.
Deze molen was nog tot 1945 in gebruik. In 1953 werd de molen aan de Idarbach gerestaureerd en sinds midden jaren '60 is deze als museum in gebruik.

Op het bruggetje over de beek zat deze Schorpioenvlieg op de leuning.
Eigenlijk zijn het helemaal geen vliegen, aangezien ze itt tot deze een dubbel paar vleugels bezitten. Het is �en van de oudste insectengeslachten met een volledige metamorfose.
Hun naam danken ze aan het stekelige uiteinde van de staart bij de mannetjes, die dit niet gebruiken om te steken , maar tijdens de paring om het vrouwtje letterlijk "in de tang" te nemen.
Als dank voor bewezen diensten spuugt hij vervolgens een bruin goedje voor haar uit, dat ze erg lekker schijnt te vinden.
Ook de gevaarlijk uitziende snuit wordt niet gebruikt om te steken of te bijten, maar om hun lievelingskostje - meeldauw, de zoete uitwerpselen van bladluizen- mee op te zuigen. Ook dode insecten staan op het menu, deze worden leeggezogen.
Ze leven iha in schaduwrijke vochtige biotopen.

Op de foto een vrouwelijk exemplaar van Panorpa cognata