Berlijn

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Lichtend aureool

Berlijn,
Duitsland


Eefje en ik hebben vrienden over uit Canada. Ze willen dolgraag Berlijn zien. Op een regenachtige dag, in mei, rijden we naar de Berlijn. De avond ervoor heb ik een route gepland die we zullen gaan afleggen in Berlijn. Op deze dag is het heerlijk weer, geen wolkje aan de hemel en we beginnen de tour bij de Siegessäule.

De Siegessäule ("overwinningszuil") is een monument in Berlijn, aan de Großer Stern. Aanleiding tot de bouw was de overwinning van Pruisen op de Denen in de oorlog van 1864. Toen de bouw van de zuil was afgerond waren er inmiddels nog meer overwinningen behaald in andere oorlogen (Oostenrijkse-Pruisische oorlog en de Frans-Pruisische oorlog). Vanwege deze laatste overwinningen werd op de zuil een bronzen beeld geplaatst.

Bovenop de Siegessäule is een verguld bronzen beeld geplaatst dat Victoria voorstelt . Het beeld wordt door de Berlijners ook wel liefdevol Goldelse genoemd. Victoria was in de Romeinse mythologie de gepersonificeerde godin van de overwinning. Onder verschillende gedaanten werd zij voorgesteld. De bekendste is die van het beeld dat keizer Augustus aan haar wijdde: een jeugdige, schone, gevleugelde jonge vrouw, op een bol staand met een krans van palmbladeren in de handen. (bron: Wikipedia)