Berlijn

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Vierspan

Berlijn,
Duitsland


De Brandenburger Tor (Brandenburgse Poort) is de belangrijkste poort van Berlijn, gebouwd in 1788 naar het model van de Propyleeën (de toegang tot de Akropolis). De poort staat aan de Pariser Platz en vormt de afsluiting van de boulevard Unter den Linden. De Brandenburger Tor is de enige bewaard gebleven stadspoort van Berlijn. Vroeger was de plek waar de poort staat de stadsgrens van het centrum. Wie door de poort wilde, moest tol betalen.

Het beeld op het gebouw, een quadriga, een beeldhouwwerk van Johan Gottfried Schadow, werd in 1806 meegenomen door Napoleon naar Parijs als oorlogsbuit. Het is acht jaar later door de Duitse maarschalk Gebhard Leberecht von Blücher teruggebracht naar Duitsland en uitgeroepen als symbool van de overwinning.

Een Quadriga (vierspan) was in de antieke paardensport een met vier paarden bespannen strijdkar. De laag gebouwde kar was aan de voorzijde voorzien van een borstwering en van achteren open. De wagenmenner bestuurde staande de paarden met behulp van de leidsels. Vaak werden deze geplaatst op triomfbogen. Oorspronkelijk werden vooral goden afgebeeld op een quadriga. De Romeinse keizer Nero was de eerste keizer die zich liet afbeelden (als god) op een quadriga. (bron: Wikipedia)