Berlijn

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Een dubbele shock

Berlijn,
Duitsland


Checkpoint Charlie was tijdens de verdeling van Berlijn een controlepost op de grens van de Amerikaanse en Russische sector, bij een doorgang in de Berlijnse Muur in de Friedrichstraße.

Wilde men over de weg van de Bondsrepubliek naar Oost-Berlijn reizen dan was men verplicht eerst via de zogenaamde Transit-Autobahnen – de enige wegverbindingen tussen de Bondsrepubliek en West-Berlijn – naar West-Berlijn te reizen en vandaar naar Oost-Berlijn. Checkpoint Charlie was de derde controlepost die men onderweg diende te passeren. Het werd genoemd naar de derde letter van het spellingsalfabet van de NAVO.

Checkpoint Charlie was de enige controlepost waar buitenlanders (iedereen behalve West-Berlijners, West-Duitsers en burgers van de landen van de Geallieerde Controleraad) over de weg Oost-Berlijn konden binnentreden. Met het openbaar vervoer was het nabijgelegen Bahnhof Friedrichstraße de enige mogelijkheid. (bron: Wikipedia)

Checkpoint Charlie was voor Eefje en mezelf een dubbele shock. Eefje had verwacht dat Checkpoint Charlie veel groter zou zijn, meer dan alleen een kleine controlepost. Ik, anderzijds, had niet zo'n commerciële uitbating verwacht. Voor een paar Euro op de foto. Hoe typisch dan ook dat `de gele bogen' in de achtergrond zichtbaar zijn...