Berlijn

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Amtsgericht Mitte van Berlijn

Berlijn,
Duitsland


We zijn op een kort city-trip in Berlijn en allereerst verkennen we onze buurt. Er staat een prachtig oud gebouw. We vragen ons af wat het is en betreden het gebouw.

De Amtsgericht Mitte van Berlijn is een `Duitse hof van algemene bevoegdheid’. Het gebouw werd gebouwd in de 19e eeuw als de stadsrechtbank, volgens de plannen van Paul Thoemer , Rudolf Mönnich en Otto Schmalz. Na zware schade in de Tweede Wereldoorlog en een planologische herziening in de wijk onderging het gebouw een bouwkundige vereenvoudiging. In het communistische tijdperk, werd het uitgeroepen tot Nationaal Monument. Na `De Val’ kwam het in bezit van het Landes Berlin en werd het ‘(opnieuw) gerenoveerd.
Door de jaren heen is de verantwoordelijkheid van Amtsgericht Mitte meerdere malen veranderd. Momenteel is de rechtbank verantwoordelijk voor alle lokale (de wijken Mitte en Prenzlauer Berg en het voormalige Tiergarten ) burgerlijke geschillen, behalve familiezaken.
De Amtsgericht Mitte is één van de elf lokale rechtbanken van het arrondissement van de rechtbank van Berlijn. (bron: Wikipedia)

Bij het betreden is het duidelijk dat bezoekers niet alledaags zijn. We worden (vriendelijk) aangesproken, maar wel in de gaten gehouden. Fotograferen is helaas niet toegestaan. Jammer, want het trappenhuis is prachtig!