De leukste industriële hotspots van Europa (deel 1) image
Lkoedam

De leukste industriële hotspots van Europa (deel 1)

Waar vroeger schoorstenen rookten en producten van de lopende band rolden, bouwen nu muzikanten feestjes en koken Michelin-chefs de sterren van de hemel. Industrieel erfgoed dat nieuw leven is ingeblazen als culturele hotspot is een must tijdens je volgende Europese citytrip. Welke plekken mag je niet missen?

1. Naar de openluchtmarkt op een textielterrein in Lissabon





(Foto: Ricardo Junqueria)



Beeldende kunst kijken in een pakhuis (Lx Open Day), boeken lezen tussen de drukpersen (Ler Devagar), flexwerken in oude zeecontainers (Village Underground) en tapas eten in een fabriekskantine (Cantina Lx). Het kan allemaal op het terrein van Lx Factory in Lissabon, in de schaduw van de stadsbrug over de Taag. In de negentiende eeuw zat hier een van de grootste textielfabrieken van Portugal, maar vandaag de dag herbergt het complex een bonte  verzameling ateliers, winkeltjes, creatieve bedrijfjes en restaurants. Op zondag, als er een openluchtmarkt plaatsvindt, zijn hier de meeste mensen op de been en is het gezelligheid troef, lxfactory.com.



2. Fijnproeven in een bierbrouwerij in Luxemburg





(Foto: © Columbus Travel)



Er is altijd wel wat loos in Rives de Clausen aan de oever van de Alzette, door de locals liefkozend Rives genoemd. De tien restaurants en bars van dit uitgaansgebied in Luxemburg-stad − de voormalige bierbrouwerij Mousel et Clausen − staan garant voor smakelijk eten en de gekste themafeestjes. Je loopt hier dan ook een gevarieerd publiek tegen het lijf, van fijnproevers die het hebben voorzien op de gerechten van met Michelinsterren bekroonde chefs  (Umplateau, Le Sud) tot liefhebbers van sushi (IKKI) en van economen die op het terras de werkstress van zich af drinken (Jacob’s House)  tot studerende nachtbrakers (Tilt Bar),  urbanfoxluxembourg.com/rives-de-clausen.



3. Naar de vlooienmarkt op een spoorwegemplacement in Berlijn





(Foto: Joao Ramos)



Voordat krakers − who else? − het in de jaren negentig omtoverden tot een woon- en werk gemeenschap was het RAW-Gelände in Berlijn een onderhoudsplaats van de Duitse spoorwegen. Een wijkorganisatie kwam vervolgens op het idee om de enorme lege ruimtes van het grauwe DDR-terrein voor een groter publiek toegankelijk te maken. De grootste (zomerse) trekpleisters zijn strandbar Haubentaucher, bar Neue Heimat en clubs als RAWTempel en Cassiopeia. De contouren van het oude terrein, zoals de oude spoorlijnen, zijn goed zichtbaar gebleven. Sla je het RAW-Gelände over tijdens je bezoek aan Berlijn, dan mis je gegarandeerd de trein. Check de Facebook-pagina voor events.



4. Uitgaan in slachthuizen in Kopenhagen





(Foto: © Columbus Travel)



Rond dezelfde tijd dat stappers clubs als Bakken en Warehouse 9 uitrollen, treden slagers aan voor een nieuwe werkdag. Dat maakt Kødbyen, het centrum van de vleesindustrie in Kopenhagen, een spannende mix. Naast plekken waar nog volop vlees wordt verwerkt en verhandeld, kun je ook terecht bij hotspots als voormalig veeslachthuis 5E, waar tegenwoordig geen afschuwelijk gekrijs maar underground- en livemuziek klinkt. Of bij de Øksnehallen, die in het verleden tot wel 1600 stuks vee opsloegen voor de slacht, maar nu  worden ingezet voor een breed scala aan feesten en kunsttentoonstellingen. Ben jij uit het juiste vlees gesneden voor een dagje (en nachtje) Kødbyen?