Berlijn - Dé nieuwste buurt in Berlijn image
Lkoedam

Berlijn - Dé nieuwste buurt in Berlijn

Midtown Manhattan? Het Londense West End? Het eerste arrondissement in Parijs? Been there, done that. Voor echte verrassingen en onvergetelijke momenten tijdens je citytrip moet je verder kijken dan het centrum. Naar buurten die nog niet in elke gids staan, waar je de stad nog op authentieke wijze kunt beleven en het avontuur nog op straat ligt. De Columbus-buurtwijzer stuurt je in de juiste richting.

 






Fotografie: Daniela Incoronato



Knipper in Berlijn met je ogen en de ene buurt is alweer in voordat de andere uit is. Up and coming is Kreuzkölln, een wijk met een scherp randje dat elders in de Duitse hoofdstad al is weggevijld. Word buurtwijzer met de spannendste underground clubs, beste restaurants en meest inspirerende culturele hotspots. Und vieles meh!



Berlijn Kreuzkölln in het kort



Het nieuwste Berlijnse mekka voor insiders draagt de nogal potsierlijke modenaam Kreuzkölln - een dichtbevolkt stukje stad dat de grens tussen de buurten Kreuzberg en Neukölln vormt. Tot voor kort stond de arbeiderswijk voornamelijk bekend om zijn grote Turkse en Arabische gemeenschap, maar in recordtempo zijn de afgelopen jaren studenten, kunstenaars en andere stadsnomaden binnengestroomd. Het resultaat is een combinatie van underground clubs en Afrikaanse kappers, kebab en retro.



Neukölln, het stadsdeel waar Kreuzkölln onder valt, was tot 1920 een zelfstandig dorp: Rixdorf. Aan het begin van de twintigste eeuw leed het plaatsje onder zijn reputatie als no-go area. In de vele kroegen en andere plekken van vertier vond je voornamelijk dronkaards en prostituees. De gemeente besloot daar met een nieuwe naam - een fraai staaltje city marketing avant la lettre - een einde aan te maken. De naam 'Neukölln' refereert niet, zoals je misschien zou denken, aan de stad Keulen maar aan Cölln, een deel van middeleeuws Berlijn.



Lees het volledige artikel in Columbus Magazine Editie 39



Klik om te kijken of de papieren editie of de digitale editie nog beschikbaar is.