Herdenking val Berlijnse muur image
Ben.g.weber

Herdenking val Berlijnse muur

Vandaag wordt in Berlijn de val van de Muur herdacht. Precies twintig jaar geleden ging de Muur open. Zowel in Berlijn als in Nederland zijn er de hele dag festiviteiten.

9 November 1989 is de dag waar letterlijk een gat werd gehakt in de Berlijnse muur die Oost- en West-Duitsland veertig jaar had gescheiden. Een mijlpaal in de moderne geschiedenis. Het hele communistische regime was daarmee ingestort.

Brandenburger Tol

Vandaag worden tienduizenden mensen verwacht bij de Brandenburger Tor in Berlijn, het symbool van nationale eenheid sinds 1989. Angela Merkel, bondskanselier van Duitsland, zal verschillende wereldleiders ontvangen, waaronder Franse president Nicolas Sarkozy. Om 15.00 loopt Merkel over de vroegere grenspost Bornholmer Strasse. Deze grens ging op 9 november 1989 om 23.25 als eerste open.

Opnieuw val Berlijnse Muur

In Berlijn is een 2,5 meter hoge muur van duizend dominostenen opgesteld, die ten val zal worden gebracht. De vallende stenen symboliseren dat overal ter wereld muren gebroken kunnen worden. 's Avonds om 20.00 stoot Lech Walesa, ex-president van Polen, de eerste dominostenen om. Vervolgens is er een concert en vuurwerk.

Herdenking in Nederland

Niet alleen in Duitsland wordt de val van de muur herdacht. In Nederland is er op de Duitse ambassade in Den Haag een herdenking. Tevens opent de Amsterdamse bibliotheek een tentoonstelling over deze memorabele gebeurtenis en kun je in het Persmuseum terecht voor een feestje.

De NOS doet tussen 20.55 en 21.45 op Nederland 2 verslag van het 'Fest der Freiheit'.


Volg Columbus Magazine via Twitter of via RSS.