3 x Beieren buiten het boekje image
Lkoedam

3 x Beieren buiten het boekje

Met het Oktoberfest in aantocht geven we drie gouden tips om ook buiten de gebaande paden van Beieren te genieten.

Hikers in de Beierse Alpenregio Berchtesgaden. Foto: Michael Dehaspe
Hikers in de Beierse Alpenregio Berchtesgaden. Foto: Michael Dehaspe (© Columbus Travel 2015)


Bier, bergen en BMW. Beieren – en in het bijzonder het zuidelijk deel, dat aan de Alpen grenst – heeft geen tekort aan clichés. Maar geef toe, het meest eigengereide stukje Duitsland dankt zijn aantrekkingskracht juist aan die stereotypen. Drie tips om er ongegeneerd van te genieten, maar dan nét even anders.



Vereer een maf kasteel



De knettergekke negentiende-eeuwse koning Lodewijk II van Beieren, de Malle Eppie van de Europese vorstenhuizen, is vooral bekend om het Neuschwanstein-kasteel dat hij in Schwangau im Allgäu liet bouwen, en dat als inspiratie diende voor het Disney-kasteel. Maar Lodewijk – die verloofd was met de zus van Sissy, die op haar beurt weer zijn eigen nicht was, en dan nog vreemd opkijken als rationeel redeneren niet je sterkste kant is – bouwde meer dan dat. Neem vooral een kijkje bij Schloss Linderhof, een dotje van een paleisje met bijgebouwen in oriëntaalse stijl, tegen een uiterst dramatische achtergrond. Of vaar naar de Herrenchiemsee, waar op een eiland een koninklijk paleis staat dat weergaloos goed is, en dan met name de spiegelzaal.



Drink bier zoals bier bedoeld is



Er zijn vele, vele bierhallen in München, variërend van gezellig tot kil, van authentiek tot commercieel en van oeroud tot gloednieuw. Nu zou men kunnen denken dat die eerste kwalificaties (gezellig, authentiek, oeroud) een winnende bierhal op zouden leveren. Maar het Paulaner Bräuhaus – het walhalla, de offerplaats, ja, het altaar van het bier – bestaat pas sinds 1989, is immens groot en zo gezellig als een sportfondsenbad in een middelgrote Bulgaarse stad anno 1976. Daar staat de kwaliteit van het bier tegenover. Van de bierfestivals van Beieren is het Oktoberfest in München het meest bekende/beruchte, maar leuker want authentieker en minder massaal zijn het Volksfest en het Erlanger Bergkirchweih bij de noordelijke stad Nürnberg en de Barthelmarkt in het dorpje Oberstimm.



Ga schatten zoeken in de Alpen



Met zijn glasheldere meer (de door steile rotswanden omzoomde Königssee) en de op twee na hoogste bergketen van Duitsland (de 2713 meter hoge Watzmann) word je in nationaal park Berchtesgaden op het echte Alpengevoel getrakteerd. Aan drie kanten omsloten door Oostenrijk, is het natuurgebied een toevluchtsoord voor marmotten, gemzen en steenbokken en geschikt voor zowel professionele hikers als families. Om van de gebaande paden af te wijken, ga je echter geocachen. Voor dit populaire spel maak je gebruik van een gps om een cache (verstopplaats) met een logboek en een bescheiden cadeautje te vinden.


Dit artikel is geproduceerd door Columbus Travel (© Columbus Travel 2015)