Beieren Artikelen & Blogs

Reisnieuws

Weekend weg-tip: bouw een iglo

Gepubliceerd: 20 nov 2010
1

Als je vroeger altijd al dol was op boomhutten bouwen, geen genoeg kan krijgen van kamperen en altijd gefascineerd bent door eskimo's, hebben wij je ultieme weekendje weg gevonden: ga een iglo bouwen!


Zo bouw je een iglo

Je kunt in het Duitse Pfronten een weekendje weg om je eigen iglo te bouwen onder begeleiding van een berggids. Bepakt en beladen met een zender - je wilt immers niet verdwalen, scheppen, zagen, stokken en met je warme sneeuwschoenen aan je voeten trotseer je de kou om een heuse eigen iglo te bouwen. Dit fijne klusje duurt drie tot vier uur. En zo ga je te werk:

1. Stamp je suf

Stamp voor een tweepersoonsiglo een oppervlakte van ongeveer vijf bij acht meter sneeuw aan met ski's of sneeuwschoenen. Niet met gewone schoenen, want dan is de sneeuw niet gelijkmatig genoeg samengestampt. Laat je platgestampje sneeuwoppervlak een half uur rusten, zo kan de sneeuw goed samenvriezen tot een nieuwe structuur.

2. Zagen die handel!

Nu de sneeuw een half zich heeft kunnen samenklonten, s het tijd om er blokken uit te zagen. Je blokken moeten ongeveer 50 x 30 x 20 cm zijn. Zet je blokken rechtop om ze vervolgens weer een kwartiertje te laten vriezen.

3. Stapel je rond

Op de plek waar jij je iglo wilt hebben, teken je met een (ski)stok een cirkel van twee diameter. De eerste sneeuwblokken zet je op de cirkel, een beetje schuin naar binnen en aan elkaar aangesloten. En ook belangrijk: je iglo bouw je altijd van binnenuit! Vorm een slakkenhuis. Zaag de eerste vier blokken van de onderste cirkel in schuine lijn weg: vanaf de sneeuwbodem tot aan de bovenkant van het vierde blok in oplopende lijn. Het is belangrijk dat de sneeuwblokken schuin naar binnen zitten, bij elke laag steeds een beetje meer.

4. Zorg voor steun

Je wilt natuurlijk niet dat je iglo in elkaar stort. Om dit te voorkomen, zorg je ervoor dat een sneeuwblok altijd drie steunpunten heeft. Één aan de onderkant en twee aan de zijkanten. Bewerk je bouwblokken dan ook in de vorm van een ruit.

5. No worries

Maak je niet druk over grote kieren, spleten en gaten.

6. Met de deur in huis

Op een gegeven moment kun je natuurlijk niet meer over je iglomuur heen stappen. Dan is het tijd om een deuropening te zagen. Dit doe je pas als de sneeuwblokken lekker zijn samengevroren, zodat je bouwsel niet meteen weer als een kaartenhuis in elkaar stort.

7. Een dak boven het hoofd

Zijn de blokken inmiddels tot je nek gekomen? Dan kun je eindelijk je iglo afmaken door met het dak aan de slag te gaan. Zaag een groot blok uit je gestampte sneeuwveld en steek het blok gekanteld, terwijl je in de iglo staat, door het gat naar binnen. Een beetje bijzagen hier en daar en van buiten de spleten met losse sneeuw opvullen en voila... Je hebt een iglo.

Zo boek je

Zelf doen? Dan raden we je toch een proefles met begeleiding aan, voordat ze je als sneeuwpop in the middle of nowhere terugvinden. Je kunt een weekendje iglohutten bouwen boeken via Altissimo.de.Vergeet vooral je skibroek en je winterlaarzen niet!


Hoofdbeeld door: MegaBuddy.flickr.com


Lees meer best gelezen reisnieuws en reistips of.
deel dit artikel met je vrienden:
Meer Duitsland artikelen
Reisnieuws
Deze 5 magische plekken bestaan echt

19 apr 2016, Sommige plekken zijn zo adembenemend mooi dat ze uit een sprookjesboek lijken te komen. Andere plekken zijn zo prachtig dat ze zelfs sprookjes inspireerden. Of het nou gaat om een kasteel op een rots of een groene vallei die zijn weerga niet kent....

0
Reportage
Zo drink je bier zoals bier bedoeld is

04 jan 2016, Waar drink je in Beieren, het walhalla voor liefhebbers van het vloeibare goud, het beste bier? En op welk bierfestival in de Duitse deelstaat verzuip je (nog) niet in de mensen?

0
Reportage
3 x Beieren buiten het boekje

25 aug 2015, Met het Oktoberfest in aantocht geven we drie gouden tips om ook buiten de gebaande paden van Beieren te genieten.

0

Reacties van bezoekers Reageer

Rsteeghs

Door: Rsteeghs • Geplaatst op

hahaaa! Ik bouwde vroeger met mijn buurjongens ook altijd iglo's in ons "poortje" (de overdekte toegang van buiten naar onze tuinen). We maakten grote ijsblokken van sneeuw en stapelden die op elkaar. Het dak vormde vaak wel een probleem, dat dekten we meestal af met een plank. Maar de "muren" bouwden we van de sneeuwblokken. En als het aan ons gelegen had sliepen we er ook in, maar onze ouders dachten daar anders over ;-)

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.