4x perfecte stedentrips voor in de meivakantie image
Midasket

4x perfecte stedentrips voor in de meivakantie

Nog geen plannen voor de meivakantie en toe aan een uitje? Wij stelden een selectie samen van stedentrips die je waarschijnlijk niet zelf had bedacht.



Een van de kanalen van Brugge (Foto: Reisreporter adelheid)



1. Voor € 50 naar Brugge, België



Je wilt een paar dagen weg maar het mag niet te ver weg zijn... Dan is Brugge de perfecte middenweg. Het middeleeuwse centrum van deze Belgische stad staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en wij snappen wel waarom. Zo kun je heerlijk rondvaren op de kanalen, fietsen door de charmante straten, een kopje koffie drinken op de Markt, een biertje drinken bij de lokale brouwerij en de 83 meter hoge, schots en scheve Belforttoren beklimmen. Kortom, lekker Bourgondisch doen bij de zuiderburen. 



Vanuit Amsterdam zit je met de NS Internationaal binnen 2,5 uur in Antwerpen voor 35 euro en vanuit daar ben je binnen 1,5 uur voor 15 euro in Brugge.

Met de Thalys vanuit Amsterdam ben je binnen drie uur in Brugge. Het gaat je wel wat kosten, want alleen de Thalys kost al € 73 (voor een enkeltje). Met de auto doe je er iets langer dan drie uur over. Houd wel rekening met tol betalen.





Gross St. Martin-kerk (Foto: Reisreporter pensionado)



2. Voor € 30 naar Keulen, Duitsland



Keulen laat zich goed doen in één dag. Maar leuker is het om er een lang weekend te verblijven. Er is immers veel meer te zien dan de kerstmarkt in de winter. Een greep uit het stadsschoon: de ontzagwekkende Dom van Keulen, de kleinere Gross St. Martin-kerk en het maar liefst 103 meter hoge uitkijkpunt Köln Triangle. Waarom in de meivakantie gaan? Vanwege Art Cologne, van 26 april tot 29 april! Tijdens deze oudste kunstmarkt van Duitsland opent een groot aantal galerijen hun deuren voor het grote publiek. 



Vanuit Amsterdam zit je binnen 2,5 uur met de Intercity Express in Keulen. Een enkeltje kost je maar € 30. Of ga met de auto (circa 3 uur).  





Sveti Sedmochislenitsi-kerk in Sofia (Foto: Reisreporter Mocca)



3. Voor € 65 naar Sofia, Bulgarije



Het Bulgaarse Sofia is een van de goedkoopste steden van Europa en nog leuk om naar toe te gaan ook! Zeker in de meivakantie, want van 24 april tot en met 27 april vindt het Sofia Underground International Performance Art Festival plaats. Het festival is een kunstevenement en reflecteert op gebeurtenissen in de huidige samenleving. Must-sees: de Alexander Nevski-kathedraal en de Sveti Sedmochislenitsi-kerk. Of neem deel aan de gratis Food Tour. Ook alternievelingen zijn hier aan het goede adres, want steeds meer hippe barretjes en winkeltjes steken er hun kop boven het zand. Overal waar je kijkt zie je overigens versierde elektriciteitskastjes. Deze zijn onderdeel van een project wat Sofia een kleurrijker imago moet geven. 



Sofia ligt op twee en een half uur vliegen van Eindhoven. Je vliegt erheen met Ryanair voor € 65.





De roze kerk in Ljubljana (Foto: Reisreporter Moraima)



4. Voor € 70 naar Ljubljana, Slovenië



Slovenie mag dan misschien maar half zo groot zijn als Nederland, dat betekent niet dat je je moet vervelen. In de afgelopen decennia schudde de Sloveense hoofdstad Ljubljana haar stoffige imago van zich af. Vandaag de dag krijg je er met gemak een paar dagen om in de vele hotspots. Het stadsleven speelt zich met name af rondom het bekende Prešeren-plein en de kenmerkende roze kerk. Maar gezien de geringe omvang van het land is het bijna zonde om niet ook de omgeving te verkennen. Je bent bijvoorbeeld zo met de bus in Bled, bekend vanwege haar op een eiland in een meer gelegen kerk. Op zoek naar avontuur? Dan moet je in de Soča Vallei zijn voor stoere wandelingen, raft- en kajaktours. 



Transavia vliegt sinds kort naar Ljubljana voor € 70. De vliegreis zelf duurt nog geen twee uur.