Van rode dood tot groen leven image
Tammy85

Van rode dood tot groen leven

Het IJzeren Gordijn scheidde in vroegere jaren het communistische Oosten van het kapitalistische Westen met behulp van mijnen, prikkeldraad, politiehonden en soldaten. Deze strook van dood en verderf blijkt echter ook een schat aan natuur en wildlife te herbergen.

Vredessymbool
Zeldzame diersoorten die hier voorkomen, zijn onder andere de reiger, otter en de zwarte ooievaar. Wanneer de plannen goedgekeurd worden zal de "Iron Curtain Trail", dat loopt van het meest noordelijke puntje van Scandinavië tot het zuiden van Bulgarije, het langste natuurreservaat ter wereld worden. "De Iron Curtain Trail is een bijzondere manier om vrede en eenheid te eren", zegt wildlife bioloog Liana Geidezis, projectmanager voor Bund, een van Duitslands meest vooraanstaande organisaties voor behoud van de natuur. "Het zal het belangrijkste milieusymbool van de eenentwintigste eeuw worden".

VN Conferentie
Er is echter nog weinig gedaan om het gebied wettelijke bescherming te geven. In Hongarije worden sommige delen van het natuurgebied met bulldozers compleet weggevaagd. Ook in Duitsland kunnen de verschillende milieuorganisaties en de overheid het niet eens worden. Aanstaande maandag begint de conferentie van de Verenigde Naties over biodiversiteit in Bonn. Bund's voorzitter, Hubert Weiger, vertelde het Duitse tijdschrift Der Spiegel dat Duitsland moeilijk zal kunnen rechtvaardigen waarom het nog geen akkoord heeft kunnen bereiken over het beschermen van zo'n belangrijk en essentieel natuurgebied.