Namaak terracottaleger image
Herman m

Namaak terracottaleger

In Duitsland is grote commotie ontstaan over beelden van het Chinese terracottaleger in het Volkenkundig Museum van Hamburg. De stukken die worden getoond zouden nep zijn. In januari zijn beelden uit datzelfde leger te zien in Nederland. Deze zijn zeker weten origineel, verzekert een woordvoerder van het Drents Museum.

Het schandaal kwam aan het licht toen de Chinese instantie, die over de beelden gaat, vertelde dat ze nooit iets hebben uitgeleend aan Hamburg. De beelden die op het eerste gezicht niet van echt te onderscheiden zijn worden nu onderzocht.

Een woordvoerder van de organisatie die de beelden heeft geregeld gaf toe dat het inderdaad om kopieën gaat. Hoewel de directeur van het museum zegt dat hen gegarandeerd is dat de Chinese strijders echt zijn wordt er getwijfeld aan de rol van het museum in dit schandaal. De beelden zouden namelijk diep in de nacht het museum zijn ingevoerd. De duizenden bezoekers die de expositie tot nu toe hebben bezocht krijgen waarschijnlijk hun geld terug.

De Chinese terracottastrijders zijn met z'n achtduizenden tegelijk gevonden bij het graf van de eerste keizer van het land. Zij zouden hem moeten beschermen in het hiernamaals. Het terracottaleger is nu een van de grootste toeristentrekkers van China. De beelden verlieten nooit eerder het land, maar een aantal strijders mag in 2008 ook een bezoekje brengen aan Nederland. Ze zijn vanaf februari te zien in het Drents Museum. Natuurlijk hebben we bij het museum nagevraagd of je hier wel de echte beelden te zien krijgt. Het antwoord van de woordvoerder luidde: ‘We zijn er tweehonderd procent zeker van dat de beelden echt zijn. Al vier jaar hebben we contact met de Chinese instantie die over de beelden gaat. Binnenkort gaat een conservator van ons museum die in aardewerk gespecialiseerd is de beelden eigenhandig ophalen.’