Luik

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Luik leuk? Nou en of!

Luik,
België


Wie denkt dat Luik nog de grauwe, onaantrekkelijke industriestad van vroeger is, moet toch echt (weer) eens gaan kijken. Het centrum is enorm opgeknapt. Place Saint-Lambert is nu geheel autovrij. Rond deze tijd staat daar een gezellige kerstmarkt. Heel interessant is het Archeoforum onder het plein waar de geschiedenis van de stad te volgen is vanaf de oudste tijd. Het Paleis van de Prinsbisschoppen beslaat één kant van het plein en je moet niet verzuimen om even de binnenplaats op te lopen om daar de 60 pilaren te bekijken die alle anders versierd zijn.
Een geheel nieuw ingericht en modern opgezet, leuk museum is Musée de la Vie wallone dat in het oude klooster van de Minnebroeders is ondergebracht. Daar worden ook marionettenopvoeringen gegeven.
Maar het juweel is toch wel het nieuwe Musée Grand Curtius (dinsdag gesloten) dat gehuisvest is in drie interessante, oude gebouwen die op een moderne wijze met elkaar verbonden zijn. Aan de westzijde staat Hôtel de Hayme de Bomal dat een rijk versierd, neoklassiek interieur heeft met veel spiegels, kronen, bladgoud en stucwerk. Het museum bevat zeer belangrijke middeleeuwse kunstschatten die echt fantastisch zijn. De collectie glaskunst behoort tot een van de beste van Europa! Tegenover dit museum staat de Saint-Bathelemy kerk met het beroemde koperen doopvont uit begin 12e eeuw, een van de zeven wonderen van België. Ook de kerk zelf is prachtig gerestaureerd. Ik vond Musée Grand Curtius en het schitterende doopvont de reis naar Luik al meer dan waard!
Nog niet genoeg redenen om naar Luik te gaan?
Nou dan is er ook nog het nieuwe TGV-station Liège Guillemins dat door de beroemde Spaanse architect Santiago Calatrava ontworpen is. De architectuur is verbazingwekkend en buitengewoon fotogeniek! (Zie mijn 2 eerder geplaatste foto’s). En elke zondagmorgen wordt langs de Maaskade de grote markt La Batte gehouden. Tel bij dit alles de autovrije straten met een uitstekend winkelaanbod en de leuke restaurants, cafés en terrassen op en je hebt alle ingrediënten voor een gezellig uitje van een paar dagen.

[url="http://www.liege.be/tourisme-nl" target="_blank"]www.liege.be/tourisme-nl[/url]