Luik

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Rues de Liège #01

Luik,
België


Als u met een steen ongeveer 60 meter ver kunt gooien, dan ligt deze Rue En Neuvice op een steenworp afstand van de Maas. Vlakbij de ‘Pont des Arches’. Een typisch Luikse straat… Op zich mooie panden qua vorm en kleur maar nogal grauw gekleurd door de zware industrie en mijnbouw die Luik decennialang overheerste. En vooral smal.

Aan het eind van de straat, op de foto vooraan dus, staat een zgn. ‘Montefiore fontein’ (da’s met een korte ij). De fontein is een geschenk van de dierenbescherming van de stad. Deze schonk de fontein aan het einde van de 19e eeuw aan de stad zodat de mensen en de dieren hieruit vers water konder drinken. Later kwamen er nog twintig bij maar nu zijn er nog slechts vijf in Luik te vinden. De waterdraagster op deze fontein is ontworpen door de kunstenaar Leopold Harze.

Verder vindt u op nummertje 56 ‘Fragrance koffie- en thee specialiteiten’, op nummertje 54 de katholieke buurtjes van de barokke ‘Église Sainte-Chatherine’ en voor de creatievelingen/kunstminnaars (m/v) onder u is het een leuke aanrader om even door te lopen naar ‘Arqontanporin’ op nummertje 26.

Ik ga er vanuit dat u dat woord googlet…