Brussel Artikelen & Blogs

Reisnieuws

Plafond van keverschelpen

Gepubliceerd: 09 jul 2010
0

Het Koninklijk Paleis in Brussel heeft een wel heel apart plafond gekregen. Het plafond is niet gemaakt van beton of marmer, maar van bijzondere groene keverschelpen.

Het plafond van de Spiegelzaal in het Brusselse Koninklijk Paleis was al sinds 1909 onaangetast gebleven en was nooit helemaal afgewerkt. Nu heeft de Belgische kunstenaar Jan Fabre er op verzoek van Koningin Paola een nieuwe draai aan gegeven. Hij heeft het plafond bezaaid met 1,4 miljoen keverschelpen. Het bevestigen van schelp na schelp kostte Fabre en zijn 27-koppige team maar liefst drie maanden.

Kever

De keverschelpen komen van de Sternocera Acquisignata kever, ook wel Thaise juweelkever genoemd. De schelpen zijn groen en glimmend, waardoor licht op een bijzondere manier gereflecteerd wordt en het plafond licht lijkt te geven. De keverschelpen zijn afkomstig uit India, Thailand en Vietnam, waar de insecten als plaag worden beschouwd omdat ze zich door hout boren en daarmee huizen en boten vernietigen. In Thailand eet men de kevers zo nu en dan als delicatesse, maar daarbij worden de mooie schelpen vernield.

Hemel

Jan Fabre noemt het plafond de Heaven of Delight, omdat de verschlilende formaten schelpen afwisselend blauwgroen kleuren. Naast het plafond van de Spiegelzaal heeft Jan Fabre samen met zijn team ook één van de drie grote kroonluchters onder handen genomen. De Spiegelzaal met de kroonluchters wordt gebruikt voor grote recepties van het Belgische koningshuis. Het paleis is in werkelijkheid een werkpaleis; prins Albert woont hier niet.

Zelf bezoeken?

De Spiegelzaal is gratis te bezoeken tijdens de vakantie na de Nationale Feestdag, van 21 juli tot begin september.
Het Koninklijk Paleis van Brussel ligt aan het Warandepark, metrohalte 'Troon'.


Adres:
Koninklijk Paleis
Paleizenplein
1000 Brussel
Lees meer best gelezen reisnieuws en reistips of.
deel dit artikel met je vrienden:
Meer België artikelen
Reisnieuws
Tegenvallers! 's Werelds saaiste toeristische trekpleisters

07 feb 2017, Je kent het wel. Je gaat voor het eerst naar een stad of land en stelt je héél veel voor van een bepaalde bezienswaardigheid. Ten onrechte, want in werkelijkheid stelt het niets voor. Dit zijn onze tegenvallers. Wat zijn de jouwe?

1
Reisnieuws
De 15 goedkoopste vliegtickets van deze week

30 aug 2016, Als reiziger wil je natuurlijk het liefst elke kans grijpen om een nieuwe bestemmingen te ontdekken. Wil jij nog graag een mooie citytrip of verre reis boeken om naar uit te kunnen kijken tijdens de regenachtige herfst? Boek dan snel één van de ...

0
Reisnieuws
Ga voor groen: 10 eco-vriendelijke hotels

09 mei 2016, Duurzaam is de trend voor aankomende zomer. Niet alleen duurzaam reizen, maar ook duurzaam ergens verblijven. Wij helpen je een handje op weg, en zetten tien eco-vriendelijke, supergroene hotels voor je op een rijtje.

0

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.