België Artikelen & Blogs

Reisnieuws

Camera's en microfoons in vliegtuig

Gepubliceerd: 28 feb 2008
0

Zullen er binnenkort speciale camera’s en microfoons in vliegtuigen hangen? Als het aan de EU ligt wel. Brussel is al enige jaren bezig met het ontwikkelen van speciale opnameapparatuur om terreuraanslagen te voorkomen.

Verdacht gedrag
Mocht een passagier zich opvallend vaak naar de wc begeven of voortdurend naar de cockpit lopen, dan waarschuwt de video- en audioapparatuur de bemanning en kan deze zo nodig ingrijpen.

Vingerafdruk
Onderzoekers van de Europese Commissie hebben deze week hun plannen gepresenteerd aan het Europees Parlement. Tijdens de presentatie werden ook andere technieken om aanslagen op gebouwen of kerncentrales te voorkomen uit de doeken gedaan. Zo is er een techniek ontwikkeld die de vingerafdruk van de piloot scant als deze een koerswijziging wil maken. Klopt de vingerafdruk niet, dan gaat het vliegtuig automatisch in de wachtstand.

Privacyschending
Europarlementariër Sophie van ’t Veld (D66) werd onaangenaam verrast door deze ontwikkelingen. Volgens Van ’t Veld is het Parlement nergens vooraf over ingelicht. Ze maakt zich grote zorgen over de privacy van passagiers. Hoewel een ethische commissie het onderzoek volgt, gelooft zij niet dat dit voldoende is. ‘Als iemand zich anders gedraagt wegens vliegangst, is dit dan ook blijvend verdacht?’

Creditcardnummer
Op dit moment zijn er al een aantal anti-terreurmaatregelen in werking. Zo mogen passagiers alleen kleine flesjes in hun handbagage stoppen om te voorkomen dat vloeibare explosieven aan boord worden gebracht. Ook belanden al verschillende privé-gegevens van reizigers die naar de VS vliegen bij de Amerikaanse overheid, waaronder het creditcardnummer.

SAFEE
Een aantal van de technieken, die deel uitmaken van het SAFEE (Security of Aircraft in the Future European Environment) project, zijn al getest in simulaties in Hamburg en bij het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlab in Amsterdam. Over invoering is nog niets besloten.
deel dit artikel met je vrienden:
Meer België artikelen
Reisnieuws
City-tips! Eropuit met de bus voor onder de € 20

14 feb 2017, Binnen Europa is de bus een eenvoudig en goedkoop alternatief voor de trein en het vliegtuig. Voor minder dan € 20 brengt een comfortabele bus met wifi en airco je naar populaire steden zoals Gent, Bremen en Parijs. We lichten de leukste city-ti...

1
Reisnieuws
Tegenvallers! 's Werelds saaiste toeristische trekpleisters

07 feb 2017, Je kent het wel. Je gaat voor het eerst naar een stad of land en stelt je héél veel voor van een bepaalde bezienswaardigheid. Ten onrechte, want in werkelijkheid stelt het niets voor. Dit zijn onze tegenvallers. Wat zijn de jouwe?

1
Interview
Dorian van Rijsselberghe: 'Alsof je elke dag naar dezelfde speeltuin gaat'

21 jan 2017, De Nederlandse Dorian van Rijsselberghe werd in 2012 wereldkampioen windsurfen en vorig jaar won hij goud in Rio de Janeiro. Inmiddels woont hij in Los Angeles en reist hij voor het surfen de hele wereld over. Maar het begon allemaal bij Paal 17, ...

0

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.