België Artikelen & Blogs

Reisnieuws

Camera's en microfoons in vliegtuig

Gepubliceerd: 28 feb 2008
0

Zullen er binnenkort speciale camera’s en microfoons in vliegtuigen hangen? Als het aan de EU ligt wel. Brussel is al enige jaren bezig met het ontwikkelen van speciale opnameapparatuur om terreuraanslagen te voorkomen.

Verdacht gedrag
Mocht een passagier zich opvallend vaak naar de wc begeven of voortdurend naar de cockpit lopen, dan waarschuwt de video- en audioapparatuur de bemanning en kan deze zo nodig ingrijpen.

Vingerafdruk
Onderzoekers van de Europese Commissie hebben deze week hun plannen gepresenteerd aan het Europees Parlement. Tijdens de presentatie werden ook andere technieken om aanslagen op gebouwen of kerncentrales te voorkomen uit de doeken gedaan. Zo is er een techniek ontwikkeld die de vingerafdruk van de piloot scant als deze een koerswijziging wil maken. Klopt de vingerafdruk niet, dan gaat het vliegtuig automatisch in de wachtstand.

Privacyschending
Europarlementariër Sophie van ’t Veld (D66) werd onaangenaam verrast door deze ontwikkelingen. Volgens Van ’t Veld is het Parlement nergens vooraf over ingelicht. Ze maakt zich grote zorgen over de privacy van passagiers. Hoewel een ethische commissie het onderzoek volgt, gelooft zij niet dat dit voldoende is. ‘Als iemand zich anders gedraagt wegens vliegangst, is dit dan ook blijvend verdacht?’

Creditcardnummer
Op dit moment zijn er al een aantal anti-terreurmaatregelen in werking. Zo mogen passagiers alleen kleine flesjes in hun handbagage stoppen om te voorkomen dat vloeibare explosieven aan boord worden gebracht. Ook belanden al verschillende privé-gegevens van reizigers die naar de VS vliegen bij de Amerikaanse overheid, waaronder het creditcardnummer.

SAFEE
Een aantal van de technieken, die deel uitmaken van het SAFEE (Security of Aircraft in the Future European Environment) project, zijn al getest in simulaties in Hamburg en bij het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlab in Amsterdam. Over invoering is nog niets besloten.
deel dit artikel met je vrienden:
Meer België artikelen
Reisnieuws
De 15 goedkoopste vliegtickets van deze week

30 aug 2016, Als reiziger wil je natuurlijk het liefst elke kans grijpen om een nieuwe bestemmingen te ontdekken. Wil jij nog graag een mooie citytrip of verre reis boeken om naar uit te kunnen kijken tijdens de regenachtige herfst? Boek dan snel één van de ...

0
Reisnieuws
Ga voor groen: 10 eco-vriendelijke hotels

09 mei 2016, Duurzaam is de trend voor aankomende zomer. Niet alleen duurzaam reizen, maar ook duurzaam ergens verblijven. Wij helpen je een handje op weg, en zetten tien eco-vriendelijke, supergroene hotels voor je op een rijtje.

0
Reportage
De leukste citytrips buiten de gebaande paden: Brussel

03 mrt 2016, Brussel? Daar zit muziek in! Geboren en getogen Brusselaar Lise Bruyneel, beelddramaturg en concert vj, deelt haar favoriete plekken.

0

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.