Camera's en microfoons in vliegtuig

Zullen er binnenkort speciale camera’s en microfoons in vliegtuigen hangen? Als het aan de EU ligt wel. Brussel is al enige jaren bezig met het ontwikkelen van speciale opnameapparatuur om terreuraanslagen te voorkomen.

Verdacht gedrag
Mocht een passagier zich opvallend vaak naar de wc begeven of voortdurend naar de cockpit lopen, dan waarschuwt de video- en audioapparatuur de bemanning en kan deze zo nodig ingrijpen.

Vingerafdruk
Onderzoekers van de Europese Commissie hebben deze week hun plannen gepresenteerd aan het Europees Parlement. Tijdens de presentatie werden ook andere technieken om aanslagen op gebouwen of kerncentrales te voorkomen uit de doeken gedaan. Zo is er een techniek ontwikkeld die de vingerafdruk van de piloot scant als deze een koerswijziging wil maken. Klopt de vingerafdruk niet, dan gaat het vliegtuig automatisch in de wachtstand.

Privacyschending
Europarlementariër Sophie van ’t Veld (D66) werd onaangenaam verrast door deze ontwikkelingen. Volgens Van ’t Veld is het Parlement nergens vooraf over ingelicht. Ze maakt zich grote zorgen over de privacy van passagiers. Hoewel een ethische commissie het onderzoek volgt, gelooft zij niet dat dit voldoende is. ‘Als iemand zich anders gedraagt wegens vliegangst, is dit dan ook blijvend verdacht?’

Creditcardnummer
Op dit moment zijn er al een aantal anti-terreurmaatregelen in werking. Zo mogen passagiers alleen kleine flesjes in hun handbagage stoppen om te voorkomen dat vloeibare explosieven aan boord worden gebracht. Ook belanden al verschillende privé-gegevens van reizigers die naar de VS vliegen bij de Amerikaanse overheid, waaronder het creditcardnummer.

SAFEE
Een aantal van de technieken, die deel uitmaken van het SAFEE (Security of Aircraft in the Future European Environment) project, zijn al getest in simulaties in Hamburg en bij het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlab in Amsterdam. Over invoering is nog niets besloten.