Antwerpen

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Brabo

Antwerpen,
België


Silvius Brabo is de legendarische Romeinse soldaat die te Antwerpen de reus Druon Antigoon doodde.
Volgens een 15e-eeuwse kroniek zou Brabant zijn naam aan Brabo ontleend hebben; Antwerpen behoorde immers tot het oude hertogdom Brabant.
Later heeft de legende meer het accent gelegd op de gedode reus, Druon Antigoon genaamd, waardoor men een etymologie voor de plaatsnaam Antwerpen naar voren kon schuiven. De reus hakte namelijk de hand van onwillige tolbetalers af en wierp deze in de Schelde. Brabo doodde echter de reus en hakte eveneens zijn hand af, die hij in de rivier gooide. Antwerpen zou volgens deze uitleg van Hand werpen komen.
Uiteraard is het verhaal over Brabo slechts een legende, maar mogelijk zit er toch een historische werkelijkheid achter verscholen: archeologen vonden bij Het Steen sporen van een nederzetting uit de eerste eeuw en resten van een Romeinse nederzetting.
Op de Grote Markt van Antwerpen staat een bronzen standbeeld van Silvius Brabo dat in 1887 door Jef Lambeaux gemaakt werd. Een ouder smeedwerk van Quinten Matsys bovenop de waterput op de Handschoenmarkt voor de Kathedraal beeldt hetzelfde uit.