Reisnieuws

7 plekken met te veel toeristen. Zo ontzie je ze

Gepubliceerd: 20 feb 2017 0
Populaire bestemmingen trekken ieder jaar veel bekijks. Sommige van die plaatsen doen er echter alles aan om toeristen te weren. Ze roepen strenge regels in het leven en staan nog maar een maximum aantal bezoekers toe. Misschien zijn deze alternatieven een beter idee.



Deze lama trekt zich niets aan van de bezoekers in Machu Picchu (Foto: Reisreporter dreamer666)



Machu Picchu



Ooit mocht je als toerist vrij rondlopen in Machu Picchu in Peru, maar UNESCO heeft aangedrongen op maatregelen om de oude Incastad te beschermen. Er is een limiet ingesteld van 2.500 bezoekers per dag, waarvan er maar 400 naar het hoogste punt mogen. Ook ben je verplicht om een gids te huren, een vaste route te volgen en binnen beperkte tijd terug te keren. Kortom, men doet er alles aan om het aantal toeristen terug te dringen. 



Columbus-tip: Waarom bezoek je de ruïnes van Kuelap niet, op 3100 m. hoogte in Noord-Peru? Ze staan met alles in de schaduw van Machu Picchu. En dat is helemáál niet erg...



Barcelona



Een bezoekje aan de bekendste straat van Barcelona, La Rambla, kan eigenlijk niet uitblijven. Er is één probleempje: de straten van de stad, waaronder La Rambla, zijn vol! Zó vol zelfs dat de regering de vergunningen voor nieuwe hotels een jaar lang heeft bevroren. Er wordt zelfs gesproken over de invoering van toeristenbelasting.



Columbus-tip: Simpel, 'sla af' van de drukke La Rambla en tuf op je dooie gemak door volkswijken als Raval en El Born.





Zonsondergang met de bekende witte kerkjes met blauwe daken (Foto: Reisreporter jamievanommering)



Santorini



Santorini staat bekend om zijn vele witte kerkjes met blauwe koepeltjes. Dit Griekse eiland was altijd makkelijk bereikbaar met een cruiseboot, maar nu heeft de overheid een limiet ingesteld waardoor nog maar 8.000 cruisetoeristen per dag het eiland mogen betreden. Toch naar Santorini? Het vliegtuig is nog altijd een optie.



Columbus-tip: Stippel je eigen odyssee uit in de zonovergoten Cycladen, van piepkleine rotsvlakten tot mondaine badplaatsen en alles ertussenin. Op Sikinos vind je dezelfde witte huisjes.



Galapagos eilanden



Deze groep van 19 eilanden ligt duizend kilometer buiten de kust van Ecuador en werd in 2007 door de Verenigde Naties op de lijst met beschermd erfgoed gezet. Het toerisme wordt hier streng gemonitord. Zo is er een lijst met veertien gedragsregels opgesteld voor toeristen. Hierop staat onder andere dat je alleen op aangewezen plekken aan (ei)land mag gaan onder leiding van een gids van het nationale park, waartoe de meeste eilanden behoren. 



Columbus-tip: Helemaal buiten de gebaande paden gaan is lastig. Maar je ziet meer dan de meeste andere reizigers als je je niet beperkt tot de centrale eilanden en meer naar het westen of naar het noorden afreist. Daarom verdient een boottocht van minstens acht dagen de voorkeur. 





De IJslandse hoofdstad Reykjavik is klein maar drukbezocht (Foto: Reisreporter RoyanvanVelse) 



Reykjavik



De hoofdstad van IJsland is de afgelopen jaren flink gestegen in populariteit. Hierdoor dreigt het toeristenaantal het inwoneraantal te oversteigen. De regering onderzoekt nu de mogelijkheden om de toeristenstroom in te dammen. Tot die tijd raden ze alle toeristen aan om andere delen van het land te bezoeken.



Columbus-tip: Niet alleen Reykjavik maar heel IJsland heeft een populariteitsinjectie gekregen. Denk eens outside of the box en ga naar de Faeröer eilanden, een eilandengroep in de Atlantische Oceaan die bij Denemarken hoort.



Bhutan



Het afgelegen Bhutan, een grotendeels boeddhistisch land in de Himalaya, prijst zichzelf vanwege het beperkte toeristenaantal. Dit is ingevoerd om de cultuur, tradities en omgeving in stand te houden. Het verkrijgen van een visum is dan ook niet eenvoudig, tenzij je uit India, Bangladesh of de Malediven komt. De rest moet vooraf boeken bij een goedgekeurde lokale reisoperator. 



Columbus-tip: Voor editie 63 stuurden we onze Columbus-verkenners naar de bergachtige Nepalese regio Mustang, een Boedhistisch Tibetaans koninkrijkje dat pas net uit isolatie is wakkergeschud. Een prachtig alternatief dus. 





De gondels zijn het bekendste beeld van Venetië (Foto: Reisreporter Bowral)



Venetië



Met de vele grachten, gondels en het bekende San Marcoplein is Venetië een populaire reisbestemming. Er komen wel dertig miljoen toeristen per jaar, een veel hoger aantal dan de inwoners. De locals zien je dan ook liever gaan dan komen.



Columbus-tip: Geen zin in de stinkende, overvolle straatjes van Venetië in Italië? Ga dan naar Treviso of Padova. Je vindt beide steden op 35 minuten rijden vanaf de bekende kustplaats. Met de trein of (huur)auto ben je er zo!


deel dit artikel met je vrienden:
 

Laat een reactie achter

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.

log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.

Laatste artikelen