Artikelen & Blogs Europa

Reisnieuws

Zo reis je per trein door Europa

Gepubliceerd: 28 feb 2011

Dat veel mensen de voorkeur geven aan reizen met de trein in plaats van het vliegtuig is goed te begrijpen. Binnen Europa kan de reis naar je bestemming al bijdragen aan het reisgevoel en een avontuurlijke aanvulling zijn. Zo zie je meer van het landschap, zit je vaak in authentieke (stoom)treinen en kom je interessante locals tegen. Columbus geeft je tips hoe je je reis zo vlekkeloos mogelijk kunt laten verlopen.

1. Bepaal van tevoren je reisroute

Omdat er veel treinen rijden tussen alle denkbare bestemmingen, is het nodig dat je weet waar je heen wilt. Voor onervaren reizigers kan het reisschema anders voor veel verwarring zorgen. Ook de wachtenden in de rij achter je bij de kaartjesbalie nemen het je in dank af als je niet nog uitgebreid geinformeerd moet worden over alle mogelijheden. Houd ook goed in de gaten wanneer je moet overstappen en of je trein halverwege de reis wordt gesplitst. Erachter komen dat je in het verkeerde gedeelte van de trein zit en onderweg bent naar een totaal andere bestemming, is een ervaring die je liever aan je voorbij laat gaan.

2. Koop een passend kaartje

Afhankelijk van je reisschema en budget zijn er verschillende opties voor het kopen van een geschikt treinkaartje. Ga je bijvoorbeeld een maand reizen door heel Europa, dan is de InterRail Global Pass iets voor je. Weet je al naar welk land je wilt en dat je niet meer dan acht dagen met de trein zult reizen? Dan ben je beter uit met de InterRail One Country Pass. Let er wel op dat je in sommige landen een stoel moet reserveren en dat je dus niet elke willekeurige trein in kunt stappen. Bij vertrek uit Nederland moet je minimaal een week van tevoren een plaats reserveren voor de Thalys of de ICE International. Check ook of een nachttrein misschien goedkoper is dan overdag reizen. Dat scheelt je dan ook weer een overnachting.
 

3. Wees op tijd

Wanneer je gaat reizen door Europa, zul je ongetwijfeld bagage bij je hebben. Of het nou een backpack of een koffer is, je zult die toch moeten meeslepen en je zult er minder flexibel door worden. Rennen voor een trein omdat je je hebt verslapen, kost je dan onnodig veel energie. Bovendien vergroot het de kans dat je iets vergeet, zoals het afstempelen van je kaartje. Hoewel treinen vaak te laat zijn, is het niet slim om daar vanuit te gaan. Wees dus ruim van tevoren op het station! Dan heb je ook nog tijd om wat voorraden in te slaan voor tijdens de reis. Daarnaast zul je voor internationale treinen even nodig hebben om de juiste coupé te vinden, in te stappen en je te installeren.
 

4. Update je talenkennis

Vooral bij vertraging of als je trein vanaf een ander perron vertrekt, is het aan te raden om woorden als 'vertraging' of 'geannuleerd' in de lokale taal te leren. Zo voorkom je dat je trein zonder je vertrekt. Daarnaast is het leuk om een praatje te kunnen aanknopen met medereizigers. Leer ook de precieze naam van je eindstation uit je hoofd. Sommige steden hebben namelijk meerdere stations.
 

5. Pas op je bagage

Zorg ervoor dat je je waardevolle spullen nooit onbeheerd achterlaat. Op stations en in de treinen zijn veel zakkenrollers actief. Ook als een aardige passagier aanbiedt je te helpen met je zware bagage, wees dan op je hoede. Je portemonnee ben je zo kwijt. Wanneer je je bagage toch moet achterlaten om bijvoorbeeld even naar het toilet te gaan, doe dit dan wanneer de trein rijdt en niet tijdens tussenstops. Let er ook op dat je bij het uitstappen geen spullen vergeet. Het kan handig zijn om je waardevolle spullen in een moneybelt te doen. Vooral in een nachttrein kan het lonen om je koffers aan de trein vast te maken met een kabel.


Hoofdbeeld door: Wvdberg.reisreporter.nl
Foto door: Uwe Hermann.flickr.com


Lees meer best gelezen reisnieuws en reistips of.

deel dit artikel met je vrienden:
Meer Europa artikelen
Reisnieuws
Door: Noor Dekker
Dit zijn de 10 vrolijkste landen ter wereld

21 okt 2016, Ben je op zoek naar een mooie reisbestemming met vrolijke inwoners? Het 2016 World Happiness Report van de Verenigde Naties helpt je een handje. Zij maken jaarlijks een lijst van de landen met de meest gelukkige inwoners en ja daar staat Nederland...

0
Interview
2. Ambassadeur De Haas tipt 10 fotogenieke landschappen

13 okt 2016, Mieke de Haas is al drie jaar lid van de Columbus Reisreporter community. In 2014 werd ze reisreporter van het jaar en sleepte daarmee de titel als ambassadeur voor Columbus in de wacht. Het fotograferen van landschappen heeft vooral haar belangst...

13
Interview
1. Ambassadeur De Haas tipt 10 fotogenieke landschappen

13 okt 2016, Mieke de Haas is al drie jaar lid van de Columbus Reisreporter community. In 2014 werd ze reisreporter van het jaar en sleepte daarmee de titel als ambassadeur voor Columbus in de wacht. Het fotograferen van landschappen heeft vooral haar belangst...

7

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.