Reisnieuws

Schiphol beste en duurste

Gepubliceerd: 11 may 2009 0
Ondanks het feit dat Schiphol de duurste luchthaven van Europa is, heeft Amsterdam Airport Schiphol tijdens de 23ste editie van het jaarlijkse Asian Freight & Supply Chain Awards (AFSCA's) in Hong Kong de Awards voor beste luchthaven en beste vrachtterminal van Europa gewonnen.
Schiphol viel in de prijzen vanwege hoge kwaliteit, innovatie en efficiëntie van de vrachtfaciliteiten en het vrachtoverslagproces en zijn betrouwbaarheid als businesspartner.
De AFSCA's worden in het Verre Oosten als zeer toonaangevend gezien. Schiphol is daarom blij met deze award. Bovendien is het luchtvrachtvervoer van en naar Azië erg belangrijk voor Schiphol en de omliggende regio. In 2008 werd 718.100 ton vracht vervoerd van en naar Azië, dit is 46 procent van het totale vrachtvolume.

Duurste Europese luchthaven
Desalniettemin is Schiphol nog steeds de duurste luchthaven van Europa, ondanks dat de vliegtaks per 1 juni wordt afgeschaft. Dit meldt de krant Spits maandagochtend. Hierdoor daalt het aantal passagiers op Schiphol sneller dan bij andere Europese luchthavens. In de eerste twee maanden van dit jaar is het aantal passagiers al met 17% gedaald ten opzichte van vorig jaar.

Aparte kosten
De oorzaak is volgens Cor Vrieswijk, operationeel directeur van Easyjet, het enorme dividend dat Schiphol moet uitbetalen aan zijn aandeelhouders. Vorig jaar was dit 593 miljoen euro en dit wordt betaald door de passagier. Ook zegt Vrieswijk dat Schiphol veel geld nutteloos op de bank heeft staan, dat ook gebruikt kan worden om de kosten voor passagiers te verlagen. Bovendien geeft hij aan dat de inkomsten uit parkeergelden, reclame en winkels apart staan van de inkomsten uit luchthaventaksen en -heffingen.

Vijfde luchthaven van Europa
In 2008 was Schiphol de vijfde luchthaven van Europa in aantallen passagiers met een totaal van 47,4 miljoen passagiers. Met 1,5 miljoen ton vracht was het de derde van Europa in vrachtvolume. Ongeveer 99 luchtvaartmaatschappijen verbinden de luchthaven op rechtstreekse vluchten met circa 262 bestemmingen wereldwijd. Hiermee is Schiphol één van de vier belangrijkste mainports van Europa. Bovendien is Schiphol een belangrijke economische factor in de regio. Op de luchthaven zijn 65.000 mensen werkzaam.


deel dit artikel met je vrienden:
 

Laat een reactie achter

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.

log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.

Laatste artikelen

Door: Vellah Bogle
In dit land kun je in 2024 het beste wonen (en nee, het is níét Nederland!)

Veel landen zijn fantastisch om te bereizen, maar er wonen is een tweede. Hoge huizenprijzen, een turbulent klimaat, slechte werkomstandigheden of een gebrek aan medische voorzieningen kan er al snel voor zorgen dat een land geen goede plek is om naartoe te emigreren. Datavergelijkingssite Numbeo zo...

Veel landen zijn fantastisch om te bereizen, maar er wonen is een tweede. Hoge huizenprijzen, een turbulent klimaat, slechte werkomstandigheden of een...

Test je kennis van Scandinavië en win 2 vliegtickets naar Fins Lapland!

Hoeveel weet jij van Noorwegen, Fins Lapland en Zweeds Lapland? Test je kennis met deze quiz in samenwerking met Buro Scanbrit, behaal de hoogste score en wie weet belonen we jou met twee vliegtickets naar Fins Lapland voor een geweldig Scandinavisch avontuur!

Hoeveel weet jij van Noorwegen, Fins Lapland en Zweeds Lapland? Test je kennis met deze quiz in samenwerking met Buro Scanbrit, behaal de hoogste scor...