Tirana

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Et'hem Bey-moskee

Tirana,
Albanië


In 1789 begon Molla Bey, de kleinzoon van de vermeende stichter van Tirana Sulejman Pasja, met de bouw van de moskee. Het gebouw werd door zijn zoon Haxhi Et'hem Bey in 1821 afgebouwd. De moskee is een van de oudste gebouwen van Tirana en werd meerdere malen gerestaureerd, onder andere in 1870 en 1985.
Van 1967 tot 1991 was de moskee gesloten, toen secretaris-generaal Enver Hoxha alle religies verbood en Albanië uitriep tot de eerste atheïstische staat ter wereld. Hoewel sommige religieuze gebouwen werden afgebroken, bleven de meeste behouden, zeker de historisch en architectonisch belangrijke gebouwen; er werden alleen geen religieuze bijeenkomsten meer gehouden.
De Et'hem Bey-moskee werd omgevormd tot een museum. Op 18 januari 1991 opende de moskee ondanks een verbod van de overheid haar deuren. De politie greep niet in toen honderden moslims de eerste gebedsdienst in tientallen jaren bijwoonden, gesteund door naar schatting 10 tot 15.000 mensen buiten de moskee.
De toegang (portico) is omgeven door 15 zuilen, die 14 bogen dragen. De bogen zijn versierd met stillevens van planten in frescotechniek. Deze plantmotieven in arabeskvorm komen terug in het interieur van de moskee. De gebedsruimte is voorzien van een koepeldak.
De minaret, de toren van de moskee, is versierd met in steen uitgevoerde plantmotieven. De elegante veelhoekige toren staat op een vierkante basis, een vorm die weinig voorkomt in de islamitische bouwkunst; meestal zijn minaretten rond of vierkant.

Met dank aan Wiki.