Theth foto's & tips

'488664' door travelbag '488664' door travelbag

AlbaniëTheth

AlbaniëTheth

In de bergen van Teth

travelbag

Na een lange dag trekking over een pas, komen we aan in Teth. Een leuk plaatsje en een mooi gebied om te wandelen. Mooi gelegen tussen de bergen en het groen.

'502895' door travelbag '502895' door travelbag

AlbaniëTheth

AlbaniëTheth

Van Valbona naar Teht

travelbag

In Albanie is een must see de route van Valbona naar Teth. Met de tassen geladen op paarden en de wandelschoenen aan, volg je een eeuwenoud schapepad Een pittige dag van 1000 meter stijgen en dalen. Het hoogtepunt is het overgaan van de pas gelegen op 1860 meter. Vlak onder de top hadden wij wat oponthoud. Een dikke ijs/sneeuwlaag waarover wij naar de overkant moesten. Er moest eerst gecheckt worden of alles wel veilig was. Een van de eerste paarden zakte namelijk een heel eind in de sneeuwlaag weg.

'510697' door HenkJanKlaver '510697' door HenkJanKlaver

AlbaniëTheth

AlbaniëTheth

De Valbonë-vallei

HenkJanKlaver

Een prachtige wandeling in Noord-Albanië is die van Valbonë naar Theth, of andersom. Dit is ongeveer 8 km en duurt zo'n 5 uur. Halverwege de route heb je het Simoni-kafé, een hutje naast een van de vele stroompjes, waar je cola ijskoud in drijft voor nog geen euro. Verder is er een kampvuurtje. Een leuke bonus, maar wat helemaal mooi is meegenomen is het uitzicht op de Valbonë-vallei.

'488690' door travelbag '488690' door travelbag

AlbaniëTheth

AlbaniëTheth

Schot in de roos

travelbag

Doordat we veel wandelden in Albanie (wandelreis) sta je dicht bij de natuur. Veel gewandeld rond en in Teth. De natuur daar, maar eigenlijk in veel delen van Albanie zijn echt schitterend. We troffen het echter ook met het weer.

'537362' door konne000 '537362' door konne000

AlbaniëTheth

AlbaniëTheth

Prachtig landschap

konne000

Zoals gezegd is het noorden van Albanië het mooiste en ruigste deel van het land. Overal in het land is het bergachtig, maar hier tref je de hoogste, zelfs met eeuwige sneeuw! Hier raak je niet uitgekeken en gefotografeerd. Op de weg kom je nauwelijks mensen tegen of het moet al een schaap- en/of geitenhoeder zijn. Slechts in de kleine dorpjes tref je wat volk!

'506605' door travelbag '506605' door travelbag

AlbaniëTheth

AlbaniëTheth

Uitzicht

travelbag

Het plaatsje Thet bereiken we na een dagtocht wandelen over de pas vanuit Valbona. Het ligt afgelegen in het Noorden van Albanië. Het heeft weinig inwoners en moet het vooral hebben van de schitterende omgeving. Je kunt er uitstekend wandelen. Het plaatsje wordt ook genoemd in het bekende boek van A. den Doolaard.

'537196' door konne000 '537196' door konne000

AlbaniëTheth

AlbaniëTheth

Yellow on Blue

konne000

Wandelende door het prachtige landschap zag ik plots iets geels op een prachtige blauwe Salvia! Weet niet wat het is, dacht aan een wants, maar ben blij dat Gerard weer terug is!!

'536150' door konne000 '536150' door konne000

AlbaniëTheth

AlbaniëTheth

Voetballen

konne000

Tegen de avond toch op zoek naar camping, maar daar hebben ze in Albanië nog nooit van gehoord. Toen maar zo op een prachtige hoogvlakte met fraai uitzicht de auto geparkeerd voor de avond en de nacht. Duurde niet lang of de schaapherders en iemand te paard kwamen kijken. "Oh, uit Holland, dan gaan we voetballen, wij kennen AJAX!!" Overal hoor je hetzelfde, nooit hebben ze van F.C. Groningen gehoord!!

'537175' door konne000 '537175' door konne000

AlbaniëTheth

AlbaniëTheth

Moskee

konne000

Doorrijdend over de bergweg SH5 heb je schitterende uitzichten over het prachtige landschap. Op de achtergrond de besneeuwde bergen van Teth, beneden enkele huizen en heel opmerkelijk zo maar een moskee in de middle of nowhere. Noord Albanië is qua ruige natuur het mooiste gedeelte van het land!

'537163' door konne000 '537163' door konne000

AlbaniëTheth

AlbaniëTheth

Ruig Noord-Albanië

konne000

Bij de vorige foto liet ik de geitenhoeders zien die verschenen toen wij met de camperbus vrij wilden gaan kamperen boven op de heuvel. Na een partijtje voetbal lieten ze ons alleen, nadat we wat drinken en chips met ze gedeeld hadden. Wij konden toen ongestoord genieten van het geweldige uitzicht in het prachtige ruige deel van Noord-Albanië!

'569947' door travelbag '569947' door travelbag

AlbaniëTheth

AlbaniëTheth

Wandelend van Valbona

travelbag

Een aanrader in Albanië is een trekking van een dag te doen en wel de route over de bergen van Valbona naar theth. Het vraagt wat inspanning van je, maar oh wat is dit een mooie tocht. En wat een voldoening als ja na een aantal uren (tussen de 5 en 8 uren) aan de andere kant van de bergen aankomt in Theth. Deze tocht is alleen zomers te doen. In de andere seizoenen ligt er nog te veel sneeuw en is de route onbegaanbaar. Wij gingen hier met bagage en al de bergen over. De paarden droegen onze bagage en wij zelf alleen een dagrugzak. Wel zo prettig.

'505789' door travelbag '505789' door travelbag

AlbaniëTheth

AlbaniëTheth

Mooi blauw

travelbag

Als het goed is, is dit een bosbeekjuffer (met dank aan Gerard). Het is een libelsoort. Mannetjes zijn geheel blauw. Vrouwtjes zijn wat minder opvallend. Ze zitten vaak bij snelstromend water op een zonnige plek. Graag even openen.

'558368' door travelbag '558368' door travelbag

AlbaniëTheth

AlbaniëTheth

Rust en een mooi...ui

travelbag

Na een dagtocht komen we dan aan de andere kant van de pas aan. In het plaatsje Theth. We zitten in een klein questhouse met schitterende uitzichten op de groene bomen en besneeuwde bergtoppen. Zo vanuit je luie stoel te aanschouwen. De voeten kunnen we dus even wat rust gunnen.

'565134' door PeggyvE '565134' door PeggyvE

AlbaniëTheth

AlbaniëTheth

Wandeltocht van...Val

PeggyvE

Met 24 kinderen blijf je wel fit! Onze gids die ons begeleidde door de bergen van Albanie vertelde mij dat hij 24 kinderen heeft. Met handen en voeten vertelde hij dat hij boer was en als bijbaan gids was. Deze 60 plusser was bijzonder vitaal. Wanneer je een goede conditie hebt, kan ik je zeker aanraden om deze wandeltocht te maken. Het is een schitterende omgeving. De tocht, afhankelijk in welke guesthouse je zit, is tussen de 17 en 19 kilometer. Er zit een stijging in van één kilometer. Ik zelf heb de tocht in de zomer gedaan (35 graden in de schaduw) en dat was niet echt prettig. Er zijn voldoende waterpunten onderweg en ook ongeveer 4 of 5 tentjes waar je wat te drinken kan kopen. Mocht er onverhoopt iets gebeuren dan wordt het via via doorgegeven en komt er iemand met een paard naar je toe. Dit is een soort van ambulance. Ik heb iemand gezien die op deze manier werd vervoerd. Bedenk dat er geen Internet bereik is op de berg. Een gids is zeker aan te raden.

'562906' door buiss '562906' door buiss

AlbaniëTheth

AlbaniëTheth

Valbona

buiss

Voor iedereen die een beetje ondernemend is en van wandelen houdt heeft Albanië heel veel te bieden, in het bijzonder het noorden van het land. We hebben een paar dagen doorgebracht in de omgeving van Valbona/Thethi en zijn onder andere over de Valbona pas naar Thethi gelopen (6-8 uur, gedeeltelijk pittig stijgend maar zeer de moeite waard!). De foto is gemaakt tijdens een wandeling in de directe nabijheid van Valbonë (Valbona). Een schitterend gebied. Denk aan ruige bergen met veel wit gesteente (Mount Jezerca is de hoogste berg van Albanië, 2694 m.), bossen en een rivier met kraakhelder, lichtblauw water.Tip: guesthouse Kol Gjoni. Zeer gastvrij, goede faciliteiten, met zorg klaargemaakt eten. Gemoedelijk.

'562928' door buiss '562928' door buiss

AlbaniëTheth

AlbaniëTheth

Gastvrij Albanie

buiss

Albanië heeft niet alleen een rijke geschiedenis en cultuur (had daar echt geen weet van) en prachtige landschappen maar de mensen zijn ook erg vriendelijk en ontwapenend. Het is nog maar 25 jaar geleden dat er een einde kwam aan het nietsontziende regiem van Enver Hoxha en opvolgers (1991). Het lijkt alsof de mensen door dat verschrikkelijke verleden nu juist zo kunnen genieten van hun herwonnen vrijheid. Immers, iedereen kent de verhalen, of uit eigen ervaring of door de verhalen van vader, moeder en opa en oma. Stel je dat eens voor. Deze mevrouw kwamen we tijdens een wandeling in de bergen rondom Valbona tegen, bij haar "zomerhuisje" met man en kleinkind (zie andere foto). Haar gezicht spreekt boekdelen. We spreken dan wel geen woord Albanees maar met zo'n glimlach heb je dat ook echt niet nodig. Nice meeting you!

'562927' door buiss '562927' door buiss

AlbaniëTheth

AlbaniëTheth

Vrij zijn in Albanië

buiss

Tijdens een van onze wandelingen in de omgeving van Valbona/Theth in het noorden van Albanië, hebben we even wat gedronken bij het zomerhuisje van een ouder koppel, dat in de wintermaanden beneden in de vallei woont. Op de foto een wat getekende maar trotse opa en zijn vrolijke en nieuwsgierige kleindochter. Opa heeft in zijn leven zonder twijfel ernstige tijden meegemaakt, gelet op de zeer roerige recente geschiedenis van het land. In Tirana is hierover een zeer indringende expositie te zien (Bunk'art). Een must do voor iedereen die Albanië bezoekt. Zijn kleindochter groeit echter op in volle vrijheid. Contrast en hoop. Nieuwe perspectieven.