Albanië foto's & tips

'509663' door JMoerkens '509663' door JMoerkens

AlbaniëBlue eye spring

AlbaniëBlue eye spring

Blue-Eye Spring

JMoerkens

De Blue-Eye Spring (Syri i Kalker) in het zuiden van Albanië is de moeite waard om te bezoeken. De intens blauwe bron is legendarisch, omdat men er in heeft gedoken tot een diepte van 50 meter en nog steeds had de duiker de bodem niet gezien. Niemand schijnt dus te weten hoe diep de bron is. Het gebied om de bron heen is prachtig om te zien, echt een sprookjesbos. Door het kraakheldere water zie je de meest prachtige kleuren en kun je elke onderwaterplant tot in detail bekijken van boven de oppervlakte. Op de foto zie je de bron (het donkerblauwe) en de fantastische kleuren in het water.

'495727' door RoyanvanVelse '495727' door RoyanvanVelse

AlbaniëNoord Albanië

AlbaniëNoord Albanië

Vrij in een herboren.

RoyanvanVelse

Albanië is een bijzonder land. Ik werkte er een jaar lang toen het zijn wonden likte na de val van het extreme communisme en nu bloeit het op tot een modern land met een prachtige natuur. In het noorden ligt Valbonë, een berggebied met een ijskoude rivier met de gelijknamige naam. Oude bunkers en een vervallen staatshotel zijn sporen uit de verleden tijd, maar paarden die nu vrij rondlopen zijn inmiddels de blikvangers geworden,

'488664' door travelbag '488664' door travelbag

AlbaniëTheth

AlbaniëTheth

In de bergen van Teth

travelbag

Na een lange dag trekking over een pas, komen we aan in Teth. Een leuk plaatsje en een mooi gebied om te wandelen. Mooi gelegen tussen de bergen en het groen.

'498546' door RoyanvanVelse '498546' door RoyanvanVelse

AlbaniëNoord Albanië

AlbaniëNoord Albanië

Komanmeer tussen de..

RoyanvanVelse

Het Komanmeer is een stuwmeer tussen de bergen in het noorden van Albanië. De natuur is er bijzonder ruig en mooi. Niet eens zo heel lang geleden vormde een oude, kleine ferry op dit stuwmeer de enige verbinding met het noorden. Of je moest er een hele dag rijden langs gevaarlijke afgronden voor overhebben. Die laatste optie was in de wintermaanden sowieso uitgesloten. Tegenwoordig verbetert het wegennet in Albanië zienderogen en is de ferry uit de vaart gehaald.

'452786' door JMoerkens '452786' door JMoerkens

AlbaniëZuid Albanië

AlbaniëZuid Albanië

Syri i Kalkër

JMoerkens

'Syri I Kaltër' betekent in het Albanees 'Het Blauwe Oog'. Het laat zich eenvoudig raden waarom deze plek zo genoemd wordt. Het blauwe gedeelte in de foto betreft een karstverschijnsel waar een zoetwaterbron ontstaan is. Hier komt per seconde, onder hoge druk, 6 kubieke meter helder mineraalwater naar boven. Wat écht bijzonder is aan deze plek is de diepte. Duikers zijn tot op heden afgedaald in het gat tot de ongelooflijke diepte van 50 meter. Maar nog altijd hadden zij de bodem niet bereikt. De daadwerkelijke diepte is vooralsnog onbekend. Je vindt de plek op zo'n 20 kilometer van de badplaats Saranda. Het bevindt zich bovendien in een prachtige groene omgeving! Zo mooi kan het weinig bezochte Albanië dus zijn.

'502895' door travelbag '502895' door travelbag

AlbaniëTheth

AlbaniëTheth

Van Valbona naar Teht

travelbag

In Albanie is een must see de route van Valbona naar Teth. Met de tassen geladen op paarden en de wandelschoenen aan, volg je een eeuwenoud schapepad Een pittige dag van 1000 meter stijgen en dalen. Het hoogtepunt is het overgaan van de pas gelegen op 1860 meter. Vlak onder de top hadden wij wat oponthoud. Een dikke ijs/sneeuwlaag waarover wij naar de overkant moesten. Er moest eerst gecheckt worden of alles wel veilig was. Een van de eerste paarden zakte namelijk een heel eind in de sneeuwlaag weg.

'497794' door HenkJanKlaver '497794' door HenkJanKlaver

AlbaniëNoord Albanië

AlbaniëNoord Albanië

Van de prachtige...Va

HenkJanKlaver

Een prachtige hike in het noorden van Albanië. Van de Valbonë-vallei (zie foto) naar Theth, het dorp van A. den Doolaard (De herberg met het hoefijzer). Een aanrader is om via de veerboot naar Valbonë te geraken. Dit kan via de Koman kloof, met een oude Duitse bus die op een bootplaat is gelast. Deze 'bootbus' is tegelijkertijd het plaatselijke OV, wat mooie momenten oplevert omdat alles en iedereen langs de nederzettingen worden gedropt/afgehaald. Vervolgens via Bajram Curri naar Valbonë (dit kan met de Furgon, de plaatselijke taxi). Vanuit Theth kan je weer naar bijvoorbeeld Shkoder om zo een mooi rondje te maken met Shkoder als uitvalsbasis.

'490027' door JMoerkens '490027' door JMoerkens

AlbaniëZuid Albanië

AlbaniëZuid Albanië

Albanië Bezoeken...va

JMoerkens

Albanië heeft eigenlijk alles in zich om een succesvol vakantieland te worden. De mensen zijn gastvrij, de stranden zijn mooi, er is prachtige (en bijzonder verrassende) natuur te vinden en ook op cultureel vlak heeft het veel te bieden. Maar hoe hard de regering en de bevolking ook hun best doen, het toerisme komt nog niet zo hard op gang als in nabije landen. Jammer, maar anderzijds is het daardoor nu ook nog een authentiek pareltje als je het een kans geeft! Mocht je een vakantie boeken naar Albanië een te groot risico vinden, kun je altijd nog een 'proefdagje' doen vanaf Corfu. Wanneer je op dit heerlijk comfortabele Griekse vakantie-eiland verblijft, kun je in nog geen uur met een bijzonder snelle shuttleboot in Albanië zijn. Vanuit badplaats Saranda kun je leuke tochten maken naar archeologisch stadje Butrint of de beeldschone bronnen Syri I Kalker. Ik was na een dag méér dan overtuigd van de mogelijkheden die het land te bieden heeft. Ik ga dan ook zeker eens terug, en dan voor langere tijd. Op de foto een prachtige autoweg langs het meer van Butrint. Aan het kleine rode autootje zie je mooi dat dit nog best een aardig uitgestrekt gebied is!

'496371' door JMoerkens '496371' door JMoerkens

AlbaniëBlue eye spring

AlbaniëBlue eye spring

Albanees Sprookjesbos

JMoerkens

Een bezoekje aan de Blue-Eye Spring (Syri i Kalker) in het zuiden van Albanië is de moeite meer dan waard. De intens blauwe bron is wonderlijk en mythisch: Men heeft erin gedoken tot 50 meter diep en had nog het einde niet bereikt. Niemand weet dus hoe diep de bron is. Maar bovenal is het gebied eromheen prachtig om te zien, echt een sprookjesbos. Door het kraakheldere water zie je de meest prachtige kleuren en kun je elke onderwaterplant tot in detail bekijken van boven de oppervlakte. Je zou er niet eens van staan te kijken als er ineens een elfje op je schouder landt, of een trol achter een boom vandaan komt ;-) Op de foto kun je een boompje zien die in het prachtig gekleurde water groeit, waarbij je de wortels onder water goed kunt zien. Echt een bijzonder plekje!

'204769' door Gerrit '204769' door Gerrit

AlbaniëZuid Albanië

AlbaniëZuid Albanië

Ksamil

Gerrit

Helemaal in het uiterste zuiden van Albanie tegenover Korfu en tegen de Griekse grens aan ligt Ksamil, een plaats die sterk expandeert onder de groeiende belangstelling van vooral Oost-Europeanen.

'510697' door HenkJanKlaver '510697' door HenkJanKlaver

AlbaniëTheth

AlbaniëTheth

De Valbonë-vallei

HenkJanKlaver

Een prachtige wandeling in Noord-Albanië is die van Valbonë naar Theth, of andersom. Dit is ongeveer 8 km en duurt zo'n 5 uur. Halverwege de route heb je het Simoni-kafé, een hutje naast een van de vele stroompjes, waar je cola ijskoud in drijft voor nog geen euro. Verder is er een kampvuurtje. Een leuke bonus, maar wat helemaal mooi is meegenomen is het uitzicht op de Valbonë-vallei.

'507838' door RoyanvanVelse '507838' door RoyanvanVelse

AlbaniëNoord Albanië

AlbaniëNoord Albanië

Alle tijd

RoyanvanVelse

Niet alle wegen zijn even goed in Albanië, alhoewel ook de snelweg tegenwoordig onderdeel uitmaakt van het landschap. Op veel wegen mag je dan ook niet al te hard rijden. Deze schildpad lijkt dat te weten, want ook al is deze weg onlangs helemaal opnieuw aangelegd, er rijdt nog maar weinig verkeer over en hij neemt dus alle tijd. Evenals vele soortgenoten die ik op het warme asfalt tegenkom.

'435540' door JMoerkens '435540' door JMoerkens

AlbaniëZuid Albanië

AlbaniëZuid Albanië

50 Meter!!!

JMoerkens

Wat moet je verwachten bij Albanië?! Ik vond het land verrassend mooi! De inwoners zijn zeer gedreven om hun landje aan te prijzen, en hopen op een toerisme-boost. Dit zou niet onterecht zijn, want het land heeft veel te bieden. Stranden die niet onderdoen voor de populairdere landen, vriendelijke mensen, en mooie ongerepte natuur. In de omgeving van badplaats Saranda vind je The Blue Eye. Eigenlijk betreft het hier een aantal bronnen, waarvan deze links in de foto de bekendste is. Het blauwe oog is een bijna mythische bron, waarin duikers al tot 50 meter diepte zijn gedaald. Nog steeds was dat niet het einde. De uiteindelijke diepte is nog een mysterie! Ik vond het gebied fantastisch mooi!!

'486849' door MAmmerlaan '486849' door MAmmerlaan

MacedoniëOhrid

MacedoniëOhrid

Tabak verkopers op...

MAmmerlaan

Op een overdekte markt vlakbij het meer van Ohrid kwamen we deze tabak verkopers tegen. We mochten alles uitproberen, maar volgens mij waren ze zelf de grootste "klanten".

'524140' door RoyanvanVelse '524140' door RoyanvanVelse

AlbaniëNoord Albanië

AlbaniëNoord Albanië

Valbonë

RoyanvanVelse

Het kleine Balkanland Albanië blijft een relatief onbekende bestemming. Gelukkig is het land van de tweekoppige adelaar niet onbemind bij degenen die het hebben bezocht. Zowel de natuur als de mensen zijn er betoverend. De natuur dankzij haar ongerepte wildernis en de mensen door hun weergaloze gastvrijheid. In het hoge noorden van het kleine land ligt Bajram Çurri, de hoofdstad van het district Tropoja. Lange tijd, en met name in de wintermaanden, was de stad moeilijk te bereiken. De wegen en paden waren gewoonweg levensgevaarlijk: of ze zaten vol met gaten, of ze voerden langs diepe en onbeveiligde afgronden. De laatste jaren is het wegennet in het land aanzienlijk verbeterd waardoor je wat eenvoudiger tot het 8.000 inwoners tellende stadje kunt komen. Het kent inmiddels meerdere hotels of pensions alsmede lokale restaurants. Het dient vooral als uitvalsbasis om de natuur in te trekken. Vanuit Bajram Çurri loopt een weg verder naar het noorden. Het is een oude weg zonder veel verkeer, het soort weg waar er nog veel van zijn in het landelijke Albanië. Het soort weg waar meer schapen en geiten met hun hoeders over heen lopen dan er auto’s rijden. Op een bochtig stuk langs snel stromend water dat diep beneden een spoor vindt tussen het gesteente, staan ineens de Albanese Alpen voor je. De bergen zijn hoog en bedreigend en vormen de grens met Montenegro. Ook in de zomer zijn de hoge toppen bedekt met sneeuw. De weg loopt tussen deze bergen door, de vallei in, maar het lijkt of die bergen ieder moment naar elkaar toe kunnen schuiven om de vallei af te sluiten. Het niet alledaagse landschap doet denken aan een tafereel uit een spannende fantasy-film en je voelt je er klein en onbeduidend. De weg verandert in een pad zodra de bergen toegang hebben verleend tot het gebied. Een beek, lichtblauw van kleur en her en der kolkend en schuimend, baant zich met veel geweld een route door de vallei. Het water is kraakhelder. Wanneer je de auto parkeert en uitstapt, beland je op slechts een paar meter van het pad vandaan in een ruwe en onbedorven natuur, even helemaal alleen op de wereld. Dit is Valbonë, het prachtige natuurgebied van het noorden. Het blauwe water nodigt uit om urenlang te blijven kijken of om te voet verder te gaan langs de oevers.

'509718' door HenkJanKlaver '509718' door HenkJanKlaver

AlbaniëNoord Albanië

AlbaniëNoord Albanië

Met een bootbus door.

HenkJanKlaver

In Noord-Albanië ligt de Koman-kloof. Een meer wat ontstaan is door een stuwdam. Vroeger kon je met de auto op de ferry, maar sinds de komst van de snelweg van Albanië naar Kosovo (aangelegd door de NAVO i.v.m. de oorlog), is deze buiten dienst geraakt. Nu gaat er alleen nog een ferry voor toeristen en een ferry voor de bewoners van de dorpen die aan de canyon liggen. Deze laatste optie is veel leuker. Je stopt dan bij elk dorpje waar verschillende mensen hun dorpsgenoten op staan te wachten met ezels om alle zakken met voedsel en andere bepakkingen te vervoeren. De 'bewoners-ferry' is eigenlijk de bovenkant van een oude Duitse passagiersbus die op de onderkant van een boot is gelast. De kapitein zit dan ook als een buschauffeur de boot te besturen. Een aanrader als je in Albanië bent. De tocht duurt zo'n 2,5 uur en kost nog geen E5,- per persoon voor een enkeltje. Deze boottocht kan een mooi onderdeel zijn van de ronde Shkoder - Koman - Valbone - Theth - Shkoder

'487654' door photofreak '487654' door photofreak

AlbaniëTirana

AlbaniëTirana

Detail Et'hem...Bey-m

photofreak

Als je in Tirana bent dan moet je ook de moskee bezoeken. Deze staat dichtbij het Skanderbeg-plein dus gemakkelijk te vinden. Het interieur vind ik prachtig, al die versieringen en kleuren. Echt de moeite waard om te bekijken en, nog belangrijker, het is absoluut niet toeristisch.

'442755' door JMoerkens '442755' door JMoerkens

AlbaniëButrint

AlbaniëButrint

Het Blauwe Oog

JMoerkens

Het is bijna een abstract schilderij. In werkelijkheid kijk je hier naar The Blue Eye, een wonderlijk fenomeen in de omgeving van Butrint, Albanië. In relatief ondiep (en héél helder) water, zie je ineens duidelijk een soort gat in de bodem. Deze natuurlijk bron gaat volgens de legende meer dan 50 meter de diepte in, dat is bizar! Duikers zijn al tot ongeveer die diepte afgedaald, maar gaven aan nog altijd niet bij het einde te zijn. Vooralsnog is de werkelijke diepte niet bekend, maar mooi om te zien is het sowieso! De foto is gemaakt op een soort balkonnetje vanwaar je van bovenaf op het oog neerkijkt.

'488379' door photofreak '488379' door photofreak

AlbaniëKustgebied

AlbaniëKustgebied

Straatbeeld Lin

photofreak

Hier nog een straatbeeld van het prachtige dorp Lin. Hier kan je heerlijk wandelen, af en toe ook behoorlijk klimmen. En als het heeft geregend dan moet je oppassen dat je niet uitglijdt over de gladde straatstenen.

'520622' door JMoerkens '520622' door JMoerkens

AlbaniëBlue eye spring

AlbaniëBlue eye spring

Poseren bij de Blue..

JMoerkens

Syri I Kalker, beter bekend als de Blue Eye Spring in het zuiden van Albanië, is een bijzondere plek om te bezoeken. De mysterieuze blauwe bron schijnt meer dan 50 meter diep te zijn, maar niemand weet de exacte diepte met zekerheid te zeggen. De omgeving van de bron doet sprookjesachtig aan, met heldere blauwgroene wateren, veel onderwaterflora en oeroude bomen. Het is een aanrader om hier even rond te wandelen en te genieten van de ongerepte Albanese natuur. Het is begrijpelijk dat Albanese meiden dit een goede locatie vinden om zichzelf te vereeuwigen, zoals deze moderne variant van Roodkapje :-) En daar pikte ik even een graantje van mee, uiteraard na een goedkeurend knikje. Het toerisme staat in Albanië staat nog in de kinderschoenen. Dat maakt het extra aanlokkelijk om het juist nú te bezoeken. Het is nog relatief authentiek en ongerept. En omdat de bevolking hoopt in de toekomst meer geld te genereren uit toerisme, doen ze alles om het je naar wens te maken.

'544346' door konne000 '544346' door konne000

AlbaniëBlue eye spring

AlbaniëBlue eye spring

Blauwe Oog

konne000

Reeds eerder toonde ik een foto van dit Blauwe Oog of wel Syri i Kalter. Hier komt een zeer heldere waterstroom uit een bron op grote diepte aan het oppervlak. Duikers zijn tot 50 meter diepte gegaan en hebben toen deze bron nog niet gevonden. Het is wel een zeer spectaculair gezicht, waar vele Albanezen en andere toeristen op af komen! Syri i Kalter ligt landinwaarts vanaf de kustplaats Sarandë.

'398200' door Richardenlien '398200' door Richardenlien

AlbaniëNoord Albanië

AlbaniëNoord Albanië

Hiking the Albanian..

Richardenlien

Off the beaten track reizen is nog steeds mogelijk in Europa, bijvoorbeeld in Albanië. Deze foto is genomen tijdens een hike in de Albanese Alpen tussen Valbona en Thethi in de zomer van 2011. De NY Times heeft in maart van dit jaar verslag gedaan van dit mooie gebied, zie: http://travel.nytimes.com/2013/03/31/travel/balkan-promises-hiking-the-albanian-alps.html?pagewanted=all&_r=0

'513699' door Fransvdg '513699' door Fransvdg

AlbaniëDurres

AlbaniëDurres

Openbaar vervoer

Fransvdg

In arme landen wordt meer gebruik gemaakt van het openbaar vervoer. Daardoor puilen bussen en treinen soms behoorlijk uit. Vooral in de warme zomermaanden lijkt het me geen pretje om op deze manier op stap te moeten, tussen al die zweterige lijven. Geen aanrader voor een reis met jonge kinderen dus..... Dit is een gescande dia en ik hoop dat de situatie in Albanië intussen verbeterd is.

'89540' door paulinedekker '89540' door paulinedekker

AlbaniëZuid Albanië

AlbaniëZuid Albanië

BEDANKT!!!

paulinedekker

Bedankt voor jullie warme reacties op mijn foto van de week.. Ik loop te glunderen!