Sapa

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Sapa, zaterdagmiddag

Sapa,
Vietnam


Rond het bergdorp Sapa, waar je prachtige wandelingen kunt maken, leven de Hmong of Miao. De oorsprong van dit volk ligt in het zuiden van China. Afstammelingen zijn verspreid over Noord- en Centraal-Laos, Zuid-China, Vietnam en Thailand. De Hmong behoort tot het meest achtergestelde deel van de Vietnamese bevolking. Binnen de Hmong groep worden subgroepen onderscheiden, namelijk de Zwarte Hmong, de Witte, Rode, Groene en Bloemen Hmong. Zij hebben allen hun eigen traditionele klederdracht.
Hier zie je de vrouwen van de Zwarte Hmong. Ze komen op zaterdag naar het dorp in hun mooiste kleding en verzamelen op het grote plein bij de kerk. De mannen staan dichtbij hun mooi opgepoetste brommers te kletsen. Ondertussen wordt er goed naar de dames gekeken.
De mannen dragen traditioneel zwarte jassen met geborduurde kragen, zwarte pofbroeken en zilveren kettingen, maar moderne heren doen stoer met leren jacks.
De vrouwen zwart, hun kleding is uitbundig geborduurd en de hoofddoek is met bloemen en pompons versierd. Ze praten met elkaar, maar kijken ondertussen naar de heren!