Hanoi

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Het geluk zit in een stokje..

Hanoi,
Vietnam


Het Chinees boeddhisme is springlevend in Vietnam en een bezoek aan de tempel hoort er (dagelijks) bij. Er worden veel offers gebracht, die meestal bestaan uit wierook en gelddonaties aan de tempel.
Wierook aansteken verloopt volgens een vast ritueel. Eerst maakt men drie buigingen, men knielt drie keer, men maakt een buiging met de hand in een bepaalde pose en dan kan men drie, zes of negen stokjes offeren. Beslist geen veelvoud van vier, want vier wordt hetzelfde uitgesproken als het Chinese woord voor dood.
Je moet de wierookstokjes/stokken vasthouden tussen de twee wijs- en ringvingers, of als het er veel zijn, tussen de handpalmen.
De eerste wierookstok steek je midden in de met zand gevulde wierookpot, de volgende steek je met de linkerhand links van de eerste wierookstok. De laatste wierookstok komt aan de andere zijde van de eerste wierookstok.
Bij elke wierookstok hoort een bede, die je ook op een strook zijde kunt schrijven.
Bovenin de tempel hangen grote wierookspiralen aan kabels. Gelukkig is er een soort rookkanaal boven het altaar, anders zou het wel erg rokerig worden.