Halong Bay en noordkust

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Bai Tu Long; net zo mooi als Ha Long Bay maar zonder toeristen!

Halong Bay en noordkust,
Vietnam


Misschien al eerder gepost, maar zeker de moeite waard!

De grote hordes toeristen gaan natuurlijk naar Ha Long Bay. Een van de grootste trekpleisters van Vietnam. En terecht, want het is er inderdaad schitterend. Wat veel minder mensen weten is dat het 'Ha Long Bay-landschap' nog tientallen kilometers doorloopt tot aan de Chinese grens.

Dit gebied heet Bai Tu Long en is precies even mooi als Ha Long Bay, maar dan totaal zonder toeristen. Wij hebben daar in een dag of 3-4 misschien 5 westerse toeristen gezien. Waar je in Ha Long Bay letterlijk in de file in een grote botenparade het water opgaat, zal in Bai Tu Long hooguit een verdwaalde vissersboot op je foto prijken.

Wat wij hebben gedaan is denk ik ook nog eens de goedkoopste manier om dit gebied te ontdekken:
Neem 's Ochtends vroeg vanuit Hanoi de local bus naar Bai Chai (Ha Long City). Stap daar op het busstation (of zoals wij hebben gedaan langs de weg vlak voor de grote brug) over op een bus richting Cai Rong (spreek uit Cai Zong) op Van Don Island.
Vanaf hier wordt het tricky want omdat er geen toeristen meer zijn spreekt er ook niemand (maar dan ook echt niemand) meer Engels. In Cai Zong zitten aan de haven een aantal hotelletjes (zonder Westerse toeristen) waar je voor heel weinig prima kan slapen en eten (als het je lukt om te communiceren, haha). Vanaf hier heb al een fantastisch uitzicht over de baai en het haventje.

De goedkoopste 'cruise' die je kunt maken is gewoon de volgende ochtend de ferry pakken naar 'Quan Lan island'. Dit staat met grote letters op een van de boten (jonken). Deze boot is in prima staat en hoogstwaarschijnlijk zul je met alleen locals de oversteek maken. De grootste grap is dat je slechts 2,5 euro betaald voor 3.5 uur varen door dit fantastische gebied, waar alle toeristen in Ha Long Bay net een beetje meer kwijt zullen zijn.

Ook op het eiland Quan Lan kun je je prima een dag of 2 vermaken, zo is er een fantastisch kilometers lang verlaten zandstrand aan de oostkant (in een dagdeel prima te lopen vanuit het dorpje). Ook op dit eiland zijn weer zo goed als geen toeristen te bekennen (in ieder geval toen wij er waren in maart)
Iedere ochtend vertrekt de ferry weer naar Cai Rong. Een top alternatief voor Ha Long Bay!