Dubai

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Hoogstandje in de stad der superlatieven

Dubai,
Verenigde Arabische Emiraten


Het heeft wel iets weg van de bijbelse toren van Babel, symbool van de hoogmoed van de mens. De enige kanttekening hierbij is dat de Burj Khalifa wel is afgebouwd, en in slecht zes jaar tijd. In 2004 was dit nog een stuk woestijn. Tot de opening is de exacte hoogte geheimgehouden en bij een recente meting werd aangetoond dat de exacte hoogte van het hoogste gebouw ter wereld (in ieder geval nog tot 2020) precies 829 meter bedraagt. Een verbluffend technisch hoogstandje is het zeker en het heeft menig record op naam staan, van meeste verdiepingen (163) tot de hoogste liften (504 meter). Het is opgebouwd uit drie elementen in de vorm van een woestijnbloem, rond een centrale kern en de spiraalvormige verdiepingen zijn zo ontworpen dat ze de windstromen rondom het gebouw breken en het geheel bestand is tegen zandstormen die het hele jaar door voorkomen maar moeilijk te voorspellen zijn.

De bezoekersingang bevindt zich in het grootste overdekte winkelcentrum ter wereld, de Dubai Mall (lower ground). Mocht je heimwee krijgen of het te heet onder de voeten worden, je kunt hier indoorschaatsen en jezelf trakteren op pannenkoeken na afloop. Buiten kun je je vergapen aan de Dubai Fountain (onderaan de foto), het record waterverspilling wat mij betreft. Het water wordt tot een hoogte van maar liefst 152 meter de lucht in gespoten over een breedte van 275 meter.

Om van het uitzicht te genieten vanaf de Burj Khalifa zijn er twee mogelijkheden. Een ticket naar de 124e/ 125e verdieping want de meeste mensen doen, of een een luxe rondleiding die je ook toegang geeft tot de 148e verdieping, op een halve kilometer hoogte. Hier bevindt zich een luxe lounge waar het een stuk minder druk is aangezien er maar een beperkt aantal mensen tegelijk toegelaten wordt. Bovendien hoef je dan nergens in de rij te staan en krijg je voorrang bij de liften, ideaal als je weinig tijd hebt. Je kunt het beste kaarten bestellen via internet. De prijzen zijn afhankelijk van seizoen en tijdstip, check daarom eerst de site. Rond zonsondergang geldt er een verhoogde toegangsprijs dus let daarom goed op de beschikbare tijden want hiermee kan je flink wat geld besparen.
In iets minder dan een minuut sta je boven en mensen met hoogtevrees schijnen door het ontbreken van perspectief op zulke hoogte weinig last te hebben. Op beide verdiepingen is een observatiedek in de open lucht met glazen wanden met opening. Ideaal voor het statiefwerk. In zowel de Burj Khalifa als Dubai Mall is er snel en gratis wi-fi!

Er is echter nog een fenomeen dat tot ongekende hoogte stijgt, en dat is de temperatuur in de snikhete zomer. Gelukkig was er een heerlijk verkoelend windje.