Dubai

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

De olievaten van de Emiraten

Dubai,
Verenigde Arabische Emiraten


Er is geen land ter wereld dat zo snel van gedaante verwisselt als de Verenigde Arabische Emiraten. Sinds de ontdekking van olie in de jaren zestig is de welvaart en ontwikkeling in het uit zeven emiraten bestaande land in rap tempo gestegen. Vooral Dubai heeft in de afgelopen tien jaar een verbluffende metamorfose ondergaan. In de stad wonen maar liefst 2,5 miljoen inwoners waarvan veruit het grootste deel gastarbeider is en ervoor zorgt dat de constructieboom draaiende gehouden wordt. Het zal ook niet meer lang duren voordat de zestig kilometer lange kustlijn helemaal volgebouwd zal zijn en worden kosten noch moeite gespaard om alles zo groot en luxueus mogelijk te krijgen. Van een 1,2 kilometer lange indoor skipiste (inclusief levende pinguïns) tot de aanleg van enorme kunstmatige eilanden, alles kan en bovendien worden de beste architecten ter wereld ingehuurd want bouwen op een zanderige ondergrond en iets bestand maken tegen sterke windvlagen is al bij voorbaat technisch kundig gezien een lastige opgave.

Aan al deze prestigeprojecten en luxe, die ieder voorstellingsvermogen te boven gaat, hangt een aardig prijskaartje. Sinds de economische crisis die hier ook heeft huisgehouden, ligt Dubai aan het geldinfuus van het naburige emiraat Abu Dhabi, dat qua grootte en rijkdom de andere emiraten overtreft. En hoewel Abu Dhabi ook over een futuristische skyline beschikt en reeds een paar megaprojecten op haar naam heeft staan, de Sjeik Zayed-moskee is zeker een bezoek waard, is het Dubai dat nog steeds de show steelt. Hier heeft men, met het oog op een toekomst zonder olie-inkomsten, alle pijlers gericht op vastgoedinvesteerders en toeristen. En van beide doelgroepen wordt verwacht dat ze veel geld gaan uitgeven.

Het is misschien niet de eerste bestemming waar je als avontuurlijke reiziger aan denkt, en zeker niet wanneer begrippen als ongerept en duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Door de expansie van comfortabele en betaalbare vliegmaatschappijen in de Golfregio, is de kans echter groot dat je op een toekomstige reis onderweg naar Azië, Afrika of Oceanië hier een tussenstop maakt. Al met al is het absoluut de moeite waard om er eens op verkenning te gaan en je te vergapen aan alle rijkdom en architectonische hoogstandjes.