Eerste douche in vliegtuig image
Jan-Petra

Eerste douche in vliegtuig

Hoog in de lucht een verfrissende douche nemen? Dat kan sinds vorige week in de nieuwe Airbus A380 van luchtvaartmaatschappij United Arabian Emirates. De Airbus is het eerste vliegtuig ter wereld met douches aan boord.

De douches van het luxe vliegtuig zijn niet voor iedereen weggelegd. Alleen de veertien passagiers die een eersteklas ticket hebben geboekt, kunnen er gebruik van maken. Na de douche kunnen ze aan de cocktailbar aanschuiven alvorens een dutje te doen in hun privésuite, compleet met bureau en minibar.

Vijf minuten
De sjeiks en andere vermogende lieden die geld neertellen voor een eersteklas ticket kunnen niet onbeperkt douchen. Elke douchebeurt wordt beperkt tot vijf minuten. Een stoplicht in de cabine waarschuwt wanneer het water bijna op is. Na elke passagier wordt de douche automatisch gereinigd.

500 liter water
De vliegtuigen van de Emirates moeten voor de douches 500 liter extra water meenemen. Het gewicht willen ze compenseren door minder tijdschriften in de zakken aan de rugleuningen te stoppen. In elke stoel zit nu namelijk 1,8 kilogram aan papier. Emirates is de tweede luchtvaartmaatschappij die de A380 in dienst heeft genomen. In totaal heeft de maatschappij 58 van de 489-zits vliegtuigen besteld.