Turkse Riviera

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Verzonken glorie

Turkse Riviera,
Turkije



Kekova is een klein Turks eiland in de buurt Demre in Antalya provincie van de Turkse Middellandse Zee. Het kijkt uit op de dorpen Kaleköy (Simena) en Ucagiz (Teimioussa). Het heeft een oppervlakte van 4,5 km ² en is onbewoond. Het is bekend vanwege Sualt? ?ehir, de verzonken stad.

Langs de noordzijde van Kekova bevinden zich de gedeeltelijk verzonken ruïnes van Dolchiste/Dolikisthe, een stad in de 2de eeuw door een aardbeving verwoest. De stad werd heropgebouwd en floreerde tijdens het Byzantijnse Rijk, maar werd naar aanleiding van Arabische invallen verlaten. In het noordwesten van het eiland Kekevoa bevindt zich ook nog een Byzantijnse kerk. De ondergelopen resten van trappen, bestrating, muren en kades zijn goed zichtbaar, maar het is verboden er te zwemmen of te snorkelen. De meeste schippers komen liever niet te dicht in de buurt van de ondiepe rotskust. Met een kajak kan je de verzonken stad van dichterbij kunnen bekijken.

De Kekova regio werd in 1990 uitgeroepen tot een speciaal beschermd gebied door Turkse ministerie van Milieu en Bos. Duiken en zwemmen werden verboden en onderworpen aan speciale vergunningen. Later is het verbod opgeheven met uitzondering van het gedeelte waar de gezonken stad is.