Istanbul

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Goedkoop van Sabiha Gökçen naar het centrum

Istanbul,
Turkije


Sinds april 2012 vliegt Transavia ook vanaf Eindhoven Airport naar Sabiha Gökçen in Istanbul. Erg handig voor de zuiderlingen onder ons. In alle reisgidsen staat er vemeld dat het een duur grapje kan zijn om in het centrum van Istanbul te komen aangezien deze 'kleine' luchthaven in het Aziatische deel gelegen is. Daar klopt helemaal niets van. Een taxi van de luchthaven naar Sultanahmet kost zeker 80 lira en de meeste toeristen zullen daarom de bekende shuttlebus naar Taksim nemen om vervolgens met de ondergrondse naar Kabatas te gaan en vervolgens weer over te stappen op de metro. Er is een makkelijkere en een goedkopere manier!

Neem vanaf de luchthaven de openbare bus E10 naar Kad?köy (5 lira pp). Vanaf 9.00 tot 18.00 vertrekt er ieder half uur een bus naar de haven Kad?köy. Deze rit zal ongeveer 45 tot 60 minuten in beslag nemen. Neem vervolgens de ferry naar Eminönü ( 2 lira pp). Vanaf 6.30 tot 24.00 vertrekt er iedere 15-20 minuten een ferry naar Eminönü. De overtocht zal ongeveer 20 minuten in beslag nemen. In hooguit 90 minuten ben je dus voor 7 lira pp (3,05 euro) in de grote haven Eminönü en je hebt meteen een mooi boottochtje gehad.
Zodra je de haven verlaat, kun je met de tram naar Sultanahmet of je weg te voet vervolgen (afhankelijk waar je hotel ligt uiteraard). Als je hotel echt achter in de wijk Sultanahmet ligt (bij de Blauwe Moskee) is het aan te raden om de tram te nemen bij de halte Eminönü (2 lira pp). Als je hotel in de wijk Sirkeci ligt, kun je in 5-10 minuten naar je hotel lopen.
Zoek bij de haven de voetgangerstunnel en loop daar onder door zodat je op het drukke plein bij de nieuwe moskee terecht komt. Loop dan links voorbij de Egyptische Bazaar de Hamdiye Caddesi op en loop alsmaar rechtdoor. Na 5-10 minuten lopen zit je bij Sirkeci. Makkelijker kan haast niet.
Let wel op: de route met de ferry is alleen mogelijk wanneer je overdag aankomt op de luchthaven!