Istanbul

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Ondersteboven.

Istanbul,
Turkije


Nee, deze foto staat niet op zijn kop. Integendeel, het beeld staat op zijn kop. Je vindt dit beeld aan het einde van het ondergrondse waterreservoir Basilica Cisterna in Istanbul. Het beeld staat op een sokkel en het hoofd is van de Griekse mythologische figuur Medusa.

Aangelegd tijdens de heerschappij van keizer Justinianus, vormde de Basilica Cisterne de watervoorziening van het paleis en de omliggende gebouwen en parken. Dit grote reservoir kon maar liefst 80.000 kubieke meter water bevatten. Het fungeerde als opslagplaats voor water dat via aquaducten uit de bergen vanaf het 19 kilometer ten noorden van Istanbul gelegen Belgrado-woud werd aangevoerd. In Istanbul zijn meerdere van dit soort opslagplaatsen te vinden, welke werden aangelegd om in tijden van belegering over voldoende schoon drinkwater te kunnen beschikken. De Basilica Cisterne is de mooiste van allen.

Boven de gewelven zijn paden aangelegd en het geheel van 143 bij 65 meter wordt ondersteund door 336 zuilen, afkomstig uit Griekse en Romeinse tempels.