Istanbul reisgids

Reisgids cover foto
foto: Columbus Reisreporter antwan

Istanbul is het culturele en economische centrum van Turkije en daarbij ook de meest dichtbevolkte stad van het land. Het heeft een inwonersaantal van maar liefst elf miljoen. Het oudste deel van de stad is gebouwd op zeven heuvels en heeft ervoor gezorgd dat de stad de bijnaam ‘De Stad op Zeven Heuvels’ draagt. Ook bijzonder aan Istanbul is dat het de enige metropool in de wereld is wat zich op twee continenten bevindt. De stad strekt zich namelijk zowel op de Europese als aan de Aziatische kant van de Bosporus uit. De stad is omsloten door de Gouden Hoorn, de natuurlijke haven in het noordwesten van Turkije.  

Historische en religieuze bezienswaardigheden in Istanbul

Doordat Istanbul een lange geschiedenis kent, biedt het een schat aan historische, maar ook religieuze bezienswaardigheden. Zo vind je hier oude monumenten terug uit Romeinse, Byzantijnse en Ottomaanse periodes. Een aantal hoogtepunten zijn de Blauwe Moskee, de Basilica Cisterne, Hagia Sofia en het Topkapi Paleis. Al deze prachtige gebouwen zijn gelegen rond het Sultanahmet plein. Ook zeker een mooie plek om te bezoeken! Istanbul is geen rustige stad, met zijn 11 miljoen inwoners, maar wil jij toch wat rust zoeken, maak dan een boottochtje op de Bosporus. Dit brengt je even uit de drukte en je vaart dicht langs de Europese én de Aziatische kant. Je kan hier de prachtige paleizen en Yali’s aan het water bekijken. Boten vertrekken vanaf de haven tussen de Galatabrug en het station Sirkeci.

31 hectare om lokaal te shoppen

Nog een leuke bezoektip in Istanbul is de Grand Bazaar. Dit is het centrum van een groot commercieel gebied dat bestaat uit een overdekte markt in de buurt van Eminönü. De naam ‘Grand Bazaar’ verwijst ook niet voor niets naar de meer dan 4.000 winkeltjes, 24 Hans (herbergen/markten in particulier eigendom), 22 poorten, 65 straten, en veel moskeeën, fonteinen, theehuizen en lokale restaurantjes waar je heerlijk kan eten. Dit alles is te vinden op een gebied van 31 hectare. Je kan hier dan ook zowat alles kopen en de verkopers zullen alles doen om je naar hun kraampje te lokken! 

Beste foto's & tips

In het Topkapi Paleis te Istanbul kwam ik deze jongeman tegen. Hij had zich gehuld in de traditionele Osmaanse kledij van ongeveer 1500 en later ( hun heersc...

>>

De Sultan-moskee in Eyüp is voor moslims de meest heilige plek van Istanbul. Dagelijks, en in het bijzonder vrijdags, bezoeken vele pelgrims de moskee. Niet...

>>

Zo zit ik graag achter de geraniums: op het terras van het Celal Sultan hotel met uitzicht op de Hagia Sophia. Het hotel ligt in de wijk Fatih, een van de ...

>>

Kaart van Istanbul en omgeving

Locatie op de kaart
Laatste Istanbul Artikelen

Met onze reisgids Istanbul ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws en artikelen.

Voordeel
Door: Emily Gohres
De 50 beste voordeeltips van 2015

21 dec 2015, We hebben het afgelopen jaar veel artikelen geschreven over hoe je zo voordelig mogelijk kunt reizen. Nu het einde van het jaar in zicht is, brengen we je een overzicht van al onze super handige voordeeltips uit 2015. Doe er je voordeel mee in 2016.

1
Reisnieuws
Door: Tom Aussems
Must-see: 8 architectonische hoogstandjes

21 nov 2015, Oude volkeren lieten structuren achter die de tand des tijds, verbazingwekkend genoeg, doorstonden. Hun architectuur is eeuwen na dato nog net zo verbluffend als toen.

0